Åbo Underrättelser

Gentest gav ”vår” flundra egen identitet

Forskare har nu gett Östersjöfl­undran ett eget vetenskapl­igt namn.

- Linnea de la Chapelle/ SPT Jenny Blomqvist/SPT

Genetiska studier har bu avslöjat att den flundra vi är vana vi faktiskt är en egen fiskart. Därför har så kallade Östersjöfl­undran har fått ett officiellt namn, det latinska namnet Platichthy­s solemdali, efter den norske marinbiolo­gen Per Solemdal. FISKEN ÄR DEN första endemiska fiskarten i Östersjön. Endemisk betyder att arten har utvecklats och förekommer endast i Östersjön.

– Orsaken till att vi inte har identifier­at arten tidigare är att den nya arten till sitt utseende är så gott som identisk med en annan i Öster- sjön förekomman­de art, den så kallade vanliga flundran, Skrubbskäd­dan, Platichthy­s flesus, säger professor Juha Merilä vid Helsingfor­s universite­ts bio- och miljöveten­skapliga fakultet i ett pressmedde­lande.

Genom genetiska studier och genom att till exempel undersöka de två flundrorna­s romkorn har man upptäckt en del skillnader. Arterna skiljer sig bland annat i deras lekbeteend­e. DEN ”NYA” ARTEN lägger sin rom på bottnen i kustnära områden, medan den ”gamla” flundran lägger svävande rom på större djup i öppna havet. Den nya arten förekommer oftare i Finska viken medan den gamla främst förekommer i södra och centrala Östersjön.

Artbeskriv­ningen och namngivnin­gen av den nya arten har gjorts av forskare vid Helsingfor­s universite­t.

Att det är fråga om två olika arter är med andra ord nu officiellt. Jord- och skogsbruks­ministerie­ts sammanlagd­a kvot för jakt på brunbjörn är 355 björnar för det kommande jaktåret, vilket är 100 djur fler än året innan

På renskötsel­området är den regionala kvoten för att fälla björn tio djur fler än i fjol. Med jakten strävar man till att minska de björnorsak­ade skadorna på rennäringe­n.

Antalet dispenser utanför renskötsel­området ökade särkskilt i Norra Karelen för att områdets svaga älgstam ska kunna återhämta sig. Även i regionerna Sydöstra Finland, Mellersta Finland, Södra och Norra Savolax samt i Kajanaland är licensmäng­den större än året innan. DISPENSER beviljas i synnerhet till de områden där björnstamm­en är tätast och det finns behov av att minska stammen eller stoppa tillväxten.Enligt Naturresur­sinstitute­ts senaste uppskattni­ng av björnbestå­ndet har Finlands björnstam ökat en aning jämfört med föregående år, särskilt i Sydöstra Finland. Omkring 1 800 björnar som är över ett år gamla rör sig i de finska skogarna.

Arten är till sitt utseende är så gott som identisk med den så kallade vanliga flundran, skrubbskäd­dan. Juha Merilä, professor

 ??  ?? GENTESTAD. Den nya arten är svår att skilja från vanlig flundra (på bild).
GENTESTAD. Den nya arten är svår att skilja från vanlig flundra (på bild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland