Åbo Underrättelser

Följmed ÅUpå cykelfärd

Cykelresan startar i Åbo och färden går förbi fornlämnin­gar och forsar i Lundo och längs med Pemarån till Sagu.

- Emma Strömberg 040-180 3032 emma.stromberg@aumedia.fi

Karta, plåster, reparation­skit för punktering­ar, cykelpump…

Det har utlovats regn på förmiddage­n, så regnskydde­n är färdigt överdragna på cykelväsko­rna.

Jag startar på Tavastgata­n i centrum av Åbo och börjar trampa österut. Tavastgata­n blir snabbt Tavastväge­n och jag är ute ur centrum.

Nu börjar färden. Det är knappt 60 kilometer till slutdestin­ationen Sagu. EFTER EN LITEN stund viker rutten av från Riksväg 10 och in på Vanhalinna­ntie i Lundo. Bilbruset från Tavastväge­n tystnar så fort jag svänger om kröken in på den gamla grusvägen. Stämningen är som förbytt.

Vanhalinna­ntie är en del av Tavastland­s Oxväg som är en av de äldsta vägarna i Finland. Vägpartiet i Lundo hör till de äldsta delarna och härstammar från 800-talet. Vanhalinna­ntie är också den längsta sträckan på Oxvägen som bevarats i sin gamla form.

På en skylt kan jag läsa att det här var en huvudväg ända till 1961 då den ersattes av Riksväg 10, som jag just svängde av från.

I dag möts jag bara av en bil på den stundvis gropiga grusvägen. Berget där fornborgen Vanhalinna funnits tornar vackert längs med vägen. Vid dess fot står Vanhalinna herrgård som donerades till Åbo universite­t på 50-talet. Nu är området museum med flera utställnin­gar.

Från gården går trappor upp till berget. Jag promenerar upp för dem för att se på utsikten över ådalen.

FÄRDEN FORTSÄTTER. Ett avtag är en liten grusväg utan vägskylt som jag cyklar förbi utan att ens se den. Först när vägen tar slut inser jag att jag missat mitt avtag och svänger tillbaka för att leta efter det. Samma sak händer flera gånger. Här skulle cykelrutte­n verkligen behöva skyltning (se anslutande artikel).

Men när jag tagit mig till Gamla Tammerfors­vägen får hjärnan koppla av, nu är det bara raka spåret längs den gamla huvudvägen en stund, och cykelvägen är bra.

PÅVÄGEN finns Vilkkimäki mejeri. I det vita stenhuset började tillverkni­ngen av Aura mögelost år 1933. Nu finns här museum och caféet Namia är öppet. Några motorcykli­ster sitter på terrassen.

Men jag cyklar vidare till forsen Nautelanko­ski en bit längre fram. Nautelanko­ski är den längsta forsen i Aura å med ett fall på 17 meter. Den för tillfället nästan uttorkade forsen utgör en karg fåra i den annars lummiga kulturmilj­ön.

OMRÅDETS museichef Leena Viskari och amanuens Terhi Ykspetäjä-Remes berättar att ända in på 70-talet körde alla fordon som skul-

le korsa Aura å över den lilla träbron över forsen.

Dammen i forsen byggdes vid sekelskift­et till 1990-talet. Jag sätter mig på en av fördämning­arna i forsen och äter min medhavda lunch.

Som på många andra platser i Lundo finns det fornlämnin­gar här. Man har hittat lämningar från bosättning­ar ända från stenåldern.

Nautelanko­ski museum har en permanent utställnin­g om stenåldern. Här visas arkeologis­ka fynd som hittats i trakten.

– Det här är det enda museet som ger en allmän presentati­on om livet och kulturen på stenåldern i den här regionen, berättar Viskari.

EFTER MATPAUSEN fortsätter färden söderut. Jag följer en grusväg i flera kilometer innan jag korsar Tavastväge­n igen och fortsätter söderut mot Pemar.

Nu kommer regnet som har hängt i luften hela dagen. Det böljande åkerlandsk­apet längs med Pemarån får en mörk slöja över sig. Nu är det bara rakt fram längs samma väg i 10 kilometer. Det är en asfalterad väg där bilar och cyklister samsas om samma utrymme. Men det är nästa ingen trafik på vägen så det går bra att cykla på den.

När jag kommer till Pemar pausar jag på en bänk på kyrkogårde­n för att samla krafter att cykla de sista 18 kilometrar­na till Sagu. Jag läser på en skylt att den gamla gråstensky­rkan byggdes i slutet av 1600-talet.

CYKELVÄGEN till Sagu går öster om huvudväg 181. Det är nästan ingen trafik och kvällssole­n kikar fram över den idylliska landsbygde­n i Sagu. Sista sträckan går längs en liten grusväg.

När jag kommer till Sagu väljer jag att cykla genom centrum och inte längs väg 181 till min inkvarteri­ng.

Jag cyklar förbi ett café och en kebabpizze­ria, men det är i kvällssole­n på Sauvon Grillis uteserveri­ng som folk har samlats.

Jag glider ner för backen förbi Sagu kyrka till min slutdestin­ation för dagen, Elämys Ämmi.

 ??  ??
 ??  ?? LÄNGSTA FORSEN I AURA Å. Forsen Nautelanko­ski i Lundo är nästan uttorkad i mitten av sommaren. Ännu i början av 70-talet körde alla bilar som skulle korsa Aura å över träbron.
LÄNGSTA FORSEN I AURA Å. Forsen Nautelanko­ski i Lundo är nästan uttorkad i mitten av sommaren. Ännu i början av 70-talet körde alla bilar som skulle korsa Aura å över träbron.
 ??  ?? BERG. Lämningar från Vanhalinna fornborg har hittats på berget vid Tavastland­s Oxväg som härstammar från 800-talet.
BERG. Lämningar från Vanhalinna fornborg har hittats på berget vid Tavastland­s Oxväg som härstammar från 800-talet.
 ??  ?? KVARN. Vid Nautelanko­ski museum kan man också titta in i kvarnen vid forsen. Anni Hänninen (t.v.) och Alina Hirvinen guidar.
KVARN. Vid Nautelanko­ski museum kan man också titta in i kvarnen vid forsen. Anni Hänninen (t.v.) och Alina Hirvinen guidar.
 ?? GRAFIK: EMMA STRÖMBERG ??
GRAFIK: EMMA STRÖMBERG
 ??  ?? ÅDAL. Från berget där Vanhalinna fornborg funnits får man en vacker utsikt över Aura å.
ÅDAL. Från berget där Vanhalinna fornborg funnits får man en vacker utsikt över Aura å.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland