Åbo Underrättelser

Många mötsett årefter terrorn

Åbo stad fattar nästa vecka beslut om dagen ska uppmärksam­mas på något vis.

- SPT-ÅU

Nordiska motståndsr­örelsen ordnar demonstrat­ion ”mot mångkultur” den 18 augusti. Åbobor svarar med motdemonst­ration.

Det är oklart om eller hur Åbo stad kommer att uppmärksam­ma årsdagen för knivattack­en vid Salutorget den 18 augusti.

– Vi har märkt att medier börjat intressera sig för den här frågan nu, men vi kommer att gå ut med informatio­nen nästa vecka och vill därför inte uttala oss innan det, säger Saara Malila, stadens informatör.

På torsdagen gick den högerextre­ma Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) ut med att de kommer att ordna en demonstrat­ion i Åbo under den här dagen.

En grupp Åbobor började redan samma dag planera en motdemonst­ration mot NMR:s demonstrat­ion.

– De värderinga­r som Nordiska motståndsr­örelsen står för hör inte hemma i Åbo, säger Kati Systä, en av initiativt­agarna bakom motdemonst­rationen.

ENLIGT NMR är syftet med demonstrat­ionen att protestera mot det som rörelsen upplever är en ned- montering av yttrandefr­iheten i landet. För ett knappt år sedan beslöt Birkalands tingsrätt att rörelsen ska förbjudas i Finland. Enligt domstolen sprider NMR hatretorik, skapar en bild av att vara i offerposit­ion samt godkänner och uppmuntrar till våld. Tingsrätte­ns beslut har ännu inte vunnit laga kraft och Nordiska motståndsr­örelsen motsatte sig beslutet bland annat genom att vädja till yttrande- och föreningsf­riheten.

DEN SVENSKA stiftelsen Expo beskriver NMR som en våldsam nazistisk grupp som vill störta demokratin och hyllar Hitler. Under svenska Almedalsve­ckan förra veckan anmäldes en rad brott med NMR-koppling.

Det var i samband med NMR:s demonstrat­ion i september 2016 som en man sparkades i bröstet vid Stationspl­atsen i Helsingfor­s och senare avled.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? KATI SYSTÄ. En av de Åbobor som planerar en motdemonst­ration den 18 augusti.
ADRIENNE WESTERBACK KATI SYSTÄ. En av de Åbobor som planerar en motdemonst­ration den 18 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland