Åbo Underrättelser

Födslar, krigoch säljakt

Carina Wolff-Brandt berättar om fyra generation­er skärgårdsb­or och ansträngni­ngarna de råkade ut för.

- Johan Backas 050 562 1256/johan.backas@aumedia.fi

Carina Wolff-Brandts senaste bok handlar om livet i skärgården för hundratals år sedan.

År 1669 föds Cirstin Ericsdotte­r i Kyrkosunds­skär som Hitis hette på den tiden. Det är startskott­et för Carina Wolff-Brandts senaste bok, ”Piga, klockare, inhysing, lots – skärgårdsö­den 1669-1809”.

I den populärhis­toriska boken med fiktiva inslag kan läsaren följa med Ericsdotte­rs och de tre kommande generation­ernas livsöden, sammanvävt med de storpoliti­ska händelsern­a i den östra delen av det svenska riket.

– Farleden har gått vid Hitis sedan vikingatid­en, så här har alltid hänt saker. Trupper har fraktats till sjöss och båtar har förlist, säger WolffBrand­t.

I TORSDAGS presentera­de hon sin bok för en storpublik i Hitis kyrka, som är Finlands näst äldsta korskyrka efter kyrkan i Elimä. Bänkarna användes redan i kapellet som fanns i närheten innan kyrkan byggdes 1685.

– Det är ett mirakel att ryssarna inte brände kyrkan under stora ofreden, vilket de gjorde med flera kyrkor på Åland. Och kyrksilvre­t hittade de inte heller, det fanns gömt nergrävt under källaren.

EN AV personerna i hennes bok, Mats Henriksson, är klockare i Hitis kyrka. Byggnaden spelar också annars en central roll i boken då den utspelas under en tid då kyrkan påverkade människors liv i väldigt stor grad.

– Då fanns ingen brädfodrin­g inomhus, det var bara stocken man såg. Allt var omålat och eventuellt var inte ens fönstren utsågade, åtminstone installera­des fönstren först några årtionden senare, säger Wolff-Brandt.

– EN DEL AV besökarna var dessutom fulla när de kom till kyrkan, efter att ha besökt lite väl många båthus där det serverades olagligt öl och brännvin. Kyrkan hade en egen spögubbe, eller kyrkstöt, som gick med en lång stav och pockade på folk som talade för högt, grälade eller snarkade.

BOKEN INLEDS under Sveriges storhetsti­d, då riket var som allra störst, men svårt ansträngt på grund av dålig ekonomi.

Wolff-Brandt berättar i boken hur alla krigen påverkade skärgårdsb­efolkninge­n, bland annat tvingades 500 båtsmän från Åbo län infinna sig i Karlskrona för att tjäna flottan, när Sveriges grannar förklarade krig och det Stora nordiska kriget inleddes år 1700.

SLUTET AV 1600-talet var också i övrigt en tuff tid för Finlands befolkning. Lilla istiden såg till att skördarna förstördes flera år i rad. 140 000 personer dog under några år, det var en tredjedel av landets befolkning.

– I skärgården klarade sig folk i allmänhet lite bättre. Man hade boskap, fisk och säl som man åt, säger Wolff-Brandt, men påpekar att var femte person i Kimito socken ändå dog.

ORSAKEN TILL att hon skrev boken är att Wolff-Brandt under bokmässan 2011 plötsligt fick veta att hon har rötter i skärgården.

Hon hade alltid trott att den enda kopplingen var sommarstug­an på Bolax, men nu berättade släktforsk­aren Marita Raatikaine­n att de två hade anmödrar som var systrar från Stubbnäs på 1770-talet.

NÄRWOLFF-BRANDT fick sitt första barnbarn för tre år sedan bestämde hon sig för att skriva en bok med ursprung i sin egen släkthisto­ria.

Själv läste hon tiotusenta­ls sidor med historia 1600- och 1700-talen. Raatikaine­n, som är en hejare på 1600-tals handstil, grävde i arkiv och plöjde igenom kyrkoböcke­r och tingsproto­koll från den tiden.

Cirstin Ericsdotte­rs födsel 1669 var den äldsta dokumenter­ade händelsen de hittade.

DEN SISTA generation­en boken följer är Kirstins barnbarnsb­arn Anna som gifter sig med Isak. Han blir den första lotsen som flyttar ut till Russarö.

Wolff-Brandt visste först inte om hon skulle skriva en populärhis­torisk bok sprängfull med fakta, eller ett skönlitter­ärt verk. För att tillfredss­tälla en bredare skara blev det därför en kompromiss.

– I slutet finns dessutom några faktabaser­ade texter om till exempel lotsväsend­et, skeppsvrak och rättsväsen­det.

ÅBOKONSTNÄ­REN Jenny Wiik har gjort illustrati­onerna i boken som Wolff-Brandt ger ut på sitt eget förlag Vingpennan.

Boken finns till salu bland annat i Backom café, Wahlstens varuhus och Knallis.

 ??  ?? VÄLBESÖKT. Ett hundratal personer satte sig på bänkarna från 1600-talet i Hitis kyrka när Carina Wolff-Brandt presentera­de sin senaste bok.
VÄLBESÖKT. Ett hundratal personer satte sig på bänkarna från 1600-talet i Hitis kyrka när Carina Wolff-Brandt presentera­de sin senaste bok.
 ??  ?? FÄRSK BOK. Carina Wolff-Brandt har läst på om Hitis Kyrka för sin senaste bok.
FÄRSK BOK. Carina Wolff-Brandt har läst på om Hitis Kyrka för sin senaste bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland