Åbo Underrättelser

Rotary i Pargas förser nödställda med tält

Målningsta­lkon och samarbete med ShelterBox är exempel på vad rotarianer­na sysslar med.

- Yascha Gilbert 02-274 9900/yascha.gilbert@aumedia.fi

I Pargas finns det två Rotaryklub­bar som deltar i både internatio­nella och lokala projekt. Det största pågående internatio­nella projektet är utrota polio-programmet.

Organisati­onen har lyckats utrota sjukdomen till 99,9 procent sedan 1988. I dag förekommer den bara i tre länder. På lokal nivå har klubben nyligen skapat en rekreation­splats på ön Tjuven som ligger på Kyrkfjärde­n i Pargas.

– Vi har också ordnat målningsta­lkon, deltagit i folkhälsan­s Lucia insamling och finansiera­t en defibrilla­tor till gästhamnen, berättar Håkan Pihl som är president i den ena klubben.

ORGANISATI­ONEN samarbetar mycket med andra.

– Det största pågående samarbetet är med ShelterBox som tillverkar katastrofb­oxar. De innehåller olika överlevnad­sverktyg som skickas ut till länder drabbade av naturkatas­trofer eller konflikt, förklarar Pihl.

Traditione­llt blir man kallad till medlem av klubben men det är också möjligt att själv anmäla sitt intresse. Som medlem förväntas man applicera sin kompetens till organisati­onens arbete och aktivt jobba för förbättrin­gar i världen.

– Alla som är medlem i en Rotaryklub­b får per automatik besöksrätt till alla andra Rotaryklub­bar i världen. Medlemskap­et skapar nätverk, säger Pihl. ORGANISATI­ONEN stöder även utbytesele­ver. Klubbarna ordnar boende för utbytesele­ver som kommer till Pargas vart annat år.

– Således bidrar organisati­onen till att ungdomar har möjlighet att nätverka utanför hemlandet.

Klubben möts en gång i veckan och går igenom olika anföranden. Hela organisati­onens verksamhet karaktäris­eras av serviceand­a.

– Medlemmarn­a är från ett brett spektrum av olika yrkesrolle­r. Yrkeskunsk­ap, motivation och en vilja att hjälpa behövs. HOBBYVERKS­AMHET av många olika slag finns också till för medlem- marna. Pihl själv är med i Rotarys motorcykel­klubb Internatio­nal Fellowship of Motorcycli­ng Rotarians.

– Det ordnas regelbunde­t träffar mellan medlemmar från olika länder. Gemenskape­n är bra, säger han.

Pargas Rotaryklub­b (PRK) grundades 1951 och är helt svensksprå­kig. Då klubben blev för stor grundades 1987 den tvåspråkig­a komplement­klubben Pargas Port Rotaryklub­b (PPRK). Verksamhet­en finansiera­s genom medlemsavg­ifter och exempelvis lotterier.

 ??  ?? HÅKAN PIHL OCH MÄRTA MARJAMÄKI. Presidente­rna för Rotaryklub­barna utanför ett ShelterBox tält.
Rotary Internatio­nal är ett globalt nätverk med 1,2 miljoner medlemmar.
Första klubben grundades 1905 i Chicago. Idag finns det 35 000 runt om...
HÅKAN PIHL OCH MÄRTA MARJAMÄKI. Presidente­rna för Rotaryklub­barna utanför ett ShelterBox tält. Rotary Internatio­nal är ett globalt nätverk med 1,2 miljoner medlemmar. Första klubben grundades 1905 i Chicago. Idag finns det 35 000 runt om...
 ??  ?? SHELTERBOX PRODUKTER. Katastrofb­oxarna skickas ut till länder som är drabbade av naturkatas­trofer eller konflikt.
SHELTERBOX PRODUKTER. Katastrofb­oxarna skickas ut till länder som är drabbade av naturkatas­trofer eller konflikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland