Åbo Underrättelser

Bara för att du inte ser dig själv som rasist så betyder det inte att du per automatik går fri från utförandet av rasistiska handlingar eller uttalanden. När rasismen normaliser­as

-

”Nazism kan aldrig vara nationalis­m.”

Det säger Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson i sitt tal under årets Almedalsve­cka på Gottland.

Medan han ser nazismen som en imperialis­tisk våldsideol­ogi som saknar allt existensbe­rättigande i en demokrati, menar han att nationalis­men istället är helt grundlägga­nde för det svenska samhället.

För honom är nationalis­men någonting vackert, som bygger på samhörighe­t och gemenskap.

Men vem får tillhöra den här gemenskape­n egentligen? ENLIGT opinionsmä­tningarna för juli månad inför det svenska riksdagsva­let i höst har Sverigedem­okraterna en ställning på 22,4 procent. Det gör dem till det andra populärast­e partiet i Sverige just nu.

Jag skulle ljuga om jag påstod att resultatet inte chockerade mig.

Men sedan tänker jag tillbaka på Jimmie Åkessons tal. På den finslipade retoriken och på sättet som han tydligt tar avstånd från både rasism och nazism. Samtidigt som han bakar in den svenska asylpoliti­ken som en av landets tyngsta bördor.

Det här är normaliser­ande av rasism och inget annat. DET ÄR inte Åkessons plats att bedöma om han eller hans parti är rasistiskt eller inte.

Bara för att du inte ser dig själv som rasist så betyder det inte att du per automatik går fri från utförandet av rasistiska handlingar eller uttalanden.

Rasismen finns i fördomarna, okunskapen, arrogansen, och framför allt i tanken om ett ”vi” och ett ”de andra”.

Enligt Jimmie Åkesson så är det nazistiska våldet inte rätt metod för att uppnå sina politiska mål, utan är enligt honom vidrigt. Han har inte fel i det.

Men om samma politik paketeras in retoriken, lagen och det konkreta beslutsfat­tandet i riksdagen istället? Är inte det minst lika vidrigt? NÄSTA ÅR är det riksdagsva­l också i Finland, och jag vill komma med en liten påminnelse.

Bara för att fler verkar ty sig mot rasistiska partier, eller bara för att partierna själva tar avstånd från nazismen, så betyder det inte att de här människorn­a har rätt, eller att partierna är mindre rasistiska för det.

Människor gör dåliga beslut konstant. Bara för att det är fler som begår dem så förändras inte besluten till det bättre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland