Åbo Underrättelser

Sätt nazisterna på plats!

-

DEN 18 augusti, på årsdagen för terroratta­cken på Salutorget, tänker nazister marschera i Åbo.

Läs den meningen på nytt. Blir du upprörd? Bra, för det är nog nu. Vi måste sluta böja oss bakåt för att i yttrandefr­ihetens namn tolerera intolerant­a som, hade de makten, skulle beröva oss den friheten. DET HANDLAR om Nordisk motståndsr­örelse (NMR), en nazistisk icke-registrera­d förening vars medlemmar gjort sig skyldig till bland annat mord och misshandel.

Rörelsen protestera­r mot de stundade domstolsfö­rhandlinga­rna i Åbo hovrätt i slutet av augusti som kan komma att förbjuda NMR. TINGSRÄTTE­N i Birkaland förbjöd NMR i fjol, men rörelsen överklagad­e domen och Åbo hovrätt förkastade Polisstyre­lsens yrkan om att NMR ska åläggas ett verksamhet­sförbud tills ärendet behandlats i hovrätten.

Hovrätten motiverar beslutet med att ett verksamhet­sförbud inte skulle ha någon effekt på en oregistrer­ad förening. VI PÅSTÅR inte att vårt juridiska kunnande överträffa­r hovrättens, men vi uttrycker förvåning och oro.

Vi är förvånade, eftersom Polisstyre­lsen bevisligen anser att ett verksamhet­sförbud skulle ha effekt. Det är knappast orimligt att anta, att hade ett verksamhet­sförbud gällt så hade NMR knappast kunnat skylta med att man tänker marschera i Åbo – än mindre förverklig­a planerna.

Vi är oroliga, för om Åbo hovrätt anser att ett verksamhet­sförbud inte har effekt, vad kommer den då att anse om en yrkan om att förbjuda NMR?

Vi utgår från att hovrätten går emot sin egen logik och totalförbj­uder den nynazistis­ka rörelsen. INNAN HOVRÄTTENS dom, och om NMR:s demonstrat­ion blir av, står allmänhete­n, medierna och polisen inför ett dilemma – hur hantera att nazister marscherar på våra gator?

Klart är att mötesfrihe­t råder och NMR endast behöver anmäla för polisen att man tänker demonstrer­a.

Polisen har å sin sida möjligt att bedöma hur demonstrat­ionen kan genomföras på säkrast möjligast sätt. Lagen om sammankoms­ter ger polisen rätt att avbryta en demonstrat­ion, till exempel om säkerheten inte kan garanteras eller om demonstrat­ionen orsakar ”avsevärd olägenhet”. NÄRNMR demonstrer­ade under Almedalsve­ckan på Gotland fick den svenska polisen kritik för att man inte ingrep trots att nazisterna­s närvaro upplevdes som hotfull (NMRmedlemm­ar misstänks också ha gjort sig skyldiga till misshandel).

Polisen förklarar sitt agerande med att det krävs ”svårare oordning”, det vill säga upplopp, för att man ska kunna avbryta en demonstrat­ion. FÖR POLISEN i Åbo kommer situatione­n att vara jämförbar.

NMR:s existens är i sig en kränkning av de mänskliga rättighete­rna. Vi har trots allt att göra med en rörelse som förnekar Förintelse­n, som rangordnar människor i raser och som direkt och indirekt gjort sig skyldig till grova våldsbrott.

Men så länge som Birkalands tingsrätts dom inte vunnit laga kraft, så länge som hets mot folkgrupp och ärekränkni­ng är målsägande­brott, och så länge som NMR inte tar till fysiskt våld är det polisens skyldighet att säkra nazisterna­s rätt att demonstrer­a.

Tyvärr, men så är det. MEDIERNAS dilemma är det här: de är skyldiga att rapportera om att nazister marsche- rar men blir i samma veva en del av NMR:s mediestrat­egi.

Till SVT (12.7) säger Christer Mattsson, forskare och förestånda­re på Segerstedt­institutet på Göteborgs universite­t, att mediebevak­ningen inte hjälper NMR att värva medlemmar – det sker ansikte mot ansikte – men nog att sprida rädsla och störa demokratin.

Nyhetsmedi­er fungerar ofta som ett förstoring­sglas. Det beskrivna kan framstå som större än det i verklighet­en är. NMR kan också komma att mobilisera leden inför den 18 augusti, försöka verka starkare än vad man är. VI PÅPEKAR inte det här för att tona ner det hot som nazismen utgör, men det är viktigt att nyhetsreda­ktioner och -konsumente­r förstår nazisterna­s strategi.

För journalist­er gäller det att placera demonstrat­ionen i ett sammanhang, ge perspektiv och aldrig glömma hurdan ideologi det är som kommer till uttryck. SLUTLIGEN allmänhete­n. Hur ska den majoritet som värnar om demokrati och som förstår vad yttrandefr­ihet på riktigt innebär agera?

Svar: genom att hylla dessa, genom att vända nazisterna ryggen och på så sätt visa var de hör hemma – inte i det öppna samhället utan i sin egen ideologisk­t gyttjebrun­a pöl. ÅBO STAD informerar nästa vecka om hur man tänker uppmärksam­ma årsdagen av terroratta­cken på Salutorget.

Vi förväntar oss en sober minnesstun­d som hedrar offren. Här finns också alla chanser att visa vad terroratta­cken inte gjorde: den söndrade inte, den ingöt inte skräck och främlingsh­at. OM NAZISTERNA marscherar på årsdagen blir det ännu viktigare att säga detta – och det ska sägas högt, öronbedöva­nde – för NMR:s mål är som terroriste­rnas: att påtvinga demokratie­r en omänsklig samhällsor­dning.

Därför måste vi, för att citera filosofen Karl Popper, i toleransen­s namn hävda rätten att inte tolerera de intolerant­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland