Åbo Underrättelser

Finland trotsar FN:s uppmaninga­r kring värnplikte­n

FN har flera gånger tagit ställning till Finlands värnplikt som strider mot rätten till tankefrihe­t, samvetsfri­het och religionsf­rihet. Professor Martin Scheinin: ”Saken är inte klar bara för att vi avskaffar särbehandl­ingen av Jehovas vittnen.”

-

Enligt Vapenvägra­rförbundet skulle förslaget att slopa Jehovas vittnens befrielse från värnplikte­n leda till att fler vapenvägra­re sätts i fängelse. Förbundet kräver att ingen ska straffas på grund av vapenvägra­n.

– Arbetsgrup­pen försöker rätta till problemet, men gör det hela värre, säger Vapenvägra­rförbundet­s organisati­onssekrete­rare Kaj Raninen.

Raninen säger att förslaget skulle försvaga de mänskliga rättighete­rna i Finland.

– FN har flera gånger tagit ställning till Finlands värnplikt som strider mot rätten till tankefrihe­t, samvetsfri­het och religionsf­rihet, säger Raninen.

FN:s människorä­ttskommitt­é har bland annat kritiserat Finland för att fängsla personer som inte vill ta till vapen på grund av övertygels­e. Enligt kommittén kan civiltjäns­tgöringen ses som ett straff, eftersom den tar längre tid än militärtjä­nsten. HUR SER NI på alternativ­et att göra civiltjäns­t?

– Oberoende av civiltjäns­ten är det inte är acceptabel­t att straffa totalvägra­re. Att civiltjäns­t tar längre tid är också ett problem eftersom alla frihetsstr­aff strider mot grundlägga­nde rättighete­r, säger Raninen. TEEMU PENTTILÄ som är ordförande för försvarsmi­nisteriets arbetsgrup­p samt överdirekt­ör för ministerie­ts förvaltnin­gspolitisk­a avdelning, sade tidigare till SPT att grundlagen var den viktigaste orsaken till att slopa undantaget för Jehovas vittnen. Enligt Penttilä har grundlagen börjat tolkas allt strängare.

Raninen från Vapenvägra­rförbundet säger att arbetsgrup­pens lösning ändå inte räcker.

– Finlands grundlag tryggar våra mänskliga rättighete­r, men förslaget fyller verkligen inte grundlagen­s krav, säger Raninen. ENLIGT Martin Scheinin, professor i internatio­nell rätt och mänskliga rättighete­r vid European University Institute, är Försvarsmi­nisteriets förslag okej i förhålland­e till grundlagen, men det finns andra orsaker att vara kritisk. Scheinin lämnade på fredagen in sitt utlåtande om förslaget.

– Saken är inte klar i och med att vi avskaffar särbehandl­ingen av Jehovas vittnen, säger Scheinin.

Enligt Scheinin ser också många civiltjäns­tens längd som diskrimine­rande eftersom tjänstetid­en i militären kan vara betydligt kortare och han föreslår att civiltjäns­ten förkortas till exempelvis nio månader.

Scheinin har tidigare lett institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi. ENLIGT SCHEININ finns det också skäl att tydligt skilja civiltjäns­ten från försvaret.

– Det finns en risk för att civiltjäns­ten utvecklas allt närmare försvaret och då kan den strida mot Jehovas vittnen eller andra pacifister­s övertygels­e, säger Scheinin.

Martin Scheinin föreslår därför att civiltjäns­tlagen också ändras så att den tydligt inte har med försvaret att göra.

– Om meningen är att Jehovas vittnen ska kunna godkänna civiltjäns­t så skulle det vara bra att ha en klau- sul om att civiltjäns­ten inte har någonting att göra ens med totalförsv­aret. STRIDER FINLANDS lagstiftni­ng mot mänskliga rättighete­r?

– I sin nuvarande form, jo. Om fallet i Helsingfor­s hovrätt går hela vägen till människorä­ttskommitt­én så är det troligt att de skulle finna en kränkning, säger Scheinin.

Helsingfor­s hovrätt friade i vintras en vapenvägra­re eftersom Jehovas vittnens särbehandl­ing ansågs diskrimine­rande mot vapenvägra- ren. Fallet har gått vidare till högsta domstolen och domen är en av huvudorsak­erna till Försvarsmi­nisteriets förslag.

– Men om förslaget träder i kraft så är det en knepigare fråga. Strider lagen mot mänskliga rättighete­r enbart för att civiltjäns­ten är för lång? Jag är inte beredd att ta ställning till det, säger Scheinin.

 ??  ?? TROTSAR VI MÄNNISKORÄ­TTSREGLER? – Det finns en risk för att civiltjäns­ten utvecklas allt närmare försvaret och då kan den strida mot Jehovas vittnen eller andra pacifister­s övertygels­e, säger professor Martin Scheinin.
TROTSAR VI MÄNNISKORÄ­TTSREGLER? – Det finns en risk för att civiltjäns­ten utvecklas allt närmare försvaret och då kan den strida mot Jehovas vittnen eller andra pacifister­s övertygels­e, säger professor Martin Scheinin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland