Åbo Underrättelser

Opa – nu möter de eliten

- Mikael Piippo/SPT

förlorade. Så är det i idrott, ibland går det så här. Jag tror förlusten egentligen gjorde gott för oss, ibland måste man förlora för att hungern ska växa och man kan bli bättre, funderar Inkinen. IOCHMED EM-guldet i fjol reser Atletico till klubblags-VM som regerande Europamäst­are. Inkinen säger att utgångsläg­et är nytt för Esbolaget.

– Det är en helt annan situation nu än om vi skulle vara ett lag som ingen känner till. Redan i Windmill märkte man att det fanns en viss respekt för oss bland motståndar­na, och vi var också det lag som alla ville slå.

– Å andra sidan var det redan förra hösten som vi vann EM-guldet. Det är något som ingen kan ta från oss men inte hjälper det oss på något sätt i VM.

Inkinen misstänker att alla motståndar­e och åskådare i USA inte ens vet om att Atletico vunnit EM-guld. Ultimate är en mycket större gren i Nordamerik­a än i Europa, och största delen av världens bästa lag spelar på andra sidan Atlanten. KLUBBLAGS-VM i ultimate ordnas vart fjärde år. Förra gången blev Atletico 16:e av 32 lag. Inkinen säger att en liknande placering skulle vara en bra prestation i årets VM som innefattar 40 damlag, men vill inte sätta upp några specifika mål.

– Där finns så många lag som man inte alls känner till och nivån är hög. Vi är seedade till tolfte, och det skulle vara en fin prestation att hålla vår seedning, men å andra sidan skulle till exempel en sjuttonde plats bland 40 lag inte heller vara dåligt.

Inkinen räknar med att Atletico borde placera sig bland de två bästa i sin grupp för att ha en reell chans att ta sig in bland de 16 bästa lagen som kämpar om VM-guld i turneringe­ns playoffske­de. Atletico spelar i en grupp med lag från Colombia, Japan, Belgien och Nya Zeeland.

– Det colombians­ka laget, Revolution, är så att säga världens bästa lag. I fjol vann de USA:s öppna klubblagsm­ästerskap, där alla bästa amerikansk­a lag var med, säger Inkinen.

Också japanska MUD och belgiska Gentleladi­es är tuffa motståndar­e medan nyzeeländs­ka ChCh Chicks är ett fullständi­gt mysterium. IOCHMED klubblags-VM i Cincinnati återvänder ultimate hem. Grenen fick sin början i USA på 1960-talet och USA är regerande världsmäst­are för landslag bland både herrarna, damerna och mixedlagen. I klubblags-VM för fyra år sedan tog de amerikansk­a lagen en trippelseg­er i alla tre serier.

Finland var i världstopp­en fram till tidigt 2000-tal. Ännu i VM i Åbo 2004 tog damernas landslag silver. I klubblagss­ammanhang är Esbola- get Liquidiscs VM-silver i herrarnas serie 1999 Finlands främsta bedrift.

Essi Inkinen räknar med att grenens hemland klarar av att arrangera ett fint klubblags-VM.

– Cincinnati i sig är väl knappast någon speciellt exotisk plats men jag tror att arrangeman­gen kommer att fungera fint och förväntar mig hel en del åskådare också. PÅ MINUSSIDAN nämner Inkinen rese- och boendekost­naderna som turneringe­n i USA för med sig. Ultimate är en liten gren i Finland och Atleticosp­elarna får lov att betala största delen av sin resa själva.

– Det här är en så stor satsning både ekonomiskt, fysiskt och mentalt att det blir Atleticos sista utlandsres­a den här säsongen. Vi kommer inte att försvara vårt EM-guld i höstens Europamäst­erskap för klubblag, sä- ger Inkinen.

På den långa resan till USA får Atletico sällskap av två andra finländska lag. Helsingfor­slaget Helsinki Ultimate spelar också i damernas serie medan Otso från Esbo är ensam finländsk representa­nt i herrserien. Inga finländska mixedlag deltar i årets klubblags-VM.

 ??  ?? MÄSTARE. Essi Inkinen (i vit skjorta) är uppvuxen i Åbo och började sin karriär i klubben Turku Terror. Inkinen är en av fem Atleticosp­elare som var med om att vinna EM-guld med Finlands damlandsla­g i Köpenhamn 2015.
Ultimate är en lagsport som spelas...
MÄSTARE. Essi Inkinen (i vit skjorta) är uppvuxen i Åbo och började sin karriär i klubben Turku Terror. Inkinen är en av fem Atleticosp­elare som var med om att vinna EM-guld med Finlands damlandsla­g i Köpenhamn 2015. Ultimate är en lagsport som spelas...
 ??  ?? FULL FART. Atleticosp­elaren Inka Wessman (i luften) spelar också i Finlands landslag.
FULL FART. Atleticosp­elaren Inka Wessman (i luften) spelar också i Finlands landslag.
 ??  ?? 2017. Atletico vann EM-guld för klubblag i Italien år 2017. IVM i Cincinnati skulle en medalj vara en sensation.
2017. Atletico vann EM-guld för klubblag i Italien år 2017. IVM i Cincinnati skulle en medalj vara en sensation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland