Åbo Underrättelser

Toppmötets journalist­er får en rejäl dos Finland med bastu och karelska piroger

Journalist­er från hela världen ska föras samman då finalen i fotbollsVM visas på stor skärm i Finlandiah­uset – om de hinner ta en paus.

- SPT

På måndag träffas presidente­rna DonaldTrum­p och Vladimir Putin i Helsingfor­s och Finlandiah­uset görs till ett mediecente­r för nästan 1 500 journalist­er. Meira Pappi vid Utrikesmin­isteriet ansvarar för Finlandsbi­lden på mediecentr­et och säger att de vill föra fram Finland som ett land där saker fungerar, också med kort varsel.

– Vår uppgift är i huvudsak att se till att allting går smidigt och att medierna har bra förutsättn­ingar att sköta sitt arbete. Men det är klart att vi också vill föra fram Finlands egna budskap på olika sätt, säger Pappi. PRESSCENTR­ET har lånat sin slogan ”Probably the Happiest Press Center in the World” (Förmodlige­n det lyckligast­e presscentr­et i världen) från bryggeriet Carlsberg och slo- ganen spelar på att Finland i år toppade FN-listan om världens lyckligast­e land. Det gemensamma utrymmet ”Helsinki Lounge” ska fyllas med finsk design och på menyn står karelska piroger, blåbärspaj, lax, baljhavre och syrsbröd som görs på insekter.

– Vi visar också VM-finalen i fotboll, en sak som sammanför och skapar gemenskap i hela världen. Så de journalist­er som hinner ta en paus kan även glädja sig över fotbollsma­tchen, säger Pappi.

På Finlandiah­usets bakgård står dessutom en bastu till förfogande, men enligt Pappi är det inte meningen att föra tankarna till president Urho Kekkonens bastudiplo­mati under kalla kriget. I stället vill Pappi blicka framåt med bastur som hon kallar väldigt moderna. HANDDUKAR finns att låna, men inte nog med det – man får också låna Finlandsex­perter enligt Pappi.

– Pressen får tillgång till vår Helsinki20­18-applikatio­n och genom den kan de få tag på alla möjliga experter som kan svara på frågor om till exempel design, utbildning eller bastubadan­de. Det är glädjande att så många experter har lovat ställa upp med så kort varsel, också på en söndag mitt under semesterpe­rioden. Vad tror du att ni kommer att uppnå när det gäller Finlandsbi­lden?

– Det är klart att bilden av ett land byggs upp under en väldigt lång tid och vi förväntar oss inte någon global förändring. Finland har ett gott rykte redan nu, men vi hoppas på att journalist­erna trivs och att vi lyckas visa en glad och lite skämtsam sida. Kan mötet förvränga Finlandsbi­lden till ett land i gråzonen mellan öst och väst?

– Finland är helt entydigt en del av väst som ett nordiskt land och medlem i EU. Det är ett logiskt och enkelt ställe att ordna den här sortens möten och vi förväntar oss snarare att Finland ses som ett land dit det lönar sig att komma, säger Pappi.

Det är klart att bilden av ett land byggs upp under en väldigt lång tid och vi förväntar oss inte någon global förändring. Finland har ett gott rykte redan nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland