Åbo Underrättelser

Bastubad förslås bli världsarv

- SPT–ÅU

Eero Pöyli, Robin Lindroth

Eero Pöyli, Frida Björklund, Robin Lindroth, Iris Grankull 200 M: Tess Blomqvist, Iris Grankull 500 M: Minea Mattsson, Emilia Mattsson, Ida Blomqvist 1KM: Minea Mattsson, Emilia Mattsson – Sauna är det absolut kändaste finska ordet som används internatio­nellt, men väldigt få känner ändå till vad finsk bastukultu­r går ut på, säger Finska bastusälls­kapets vice ordförande Ritva Ohmeroluom­a.

”Finnish sauna” kan man ofta hitta utomlands, men trots att de marknadsfö­rs som finska bastur händer det enligt Ohmeroluom­a att man inte ens kastar bad.

Det här globala missförstå­ndet vill Finska bastusälls­kapet nu rätta till och jobbar för att den finska bastukultu­ren ska bli en del av Unescos världsarv.

– Vi vill registrera den finska bastuns tekniska egenskaper, kulturen med bastubad och den finska bastuns historia. Ursprungli­gen handlade bastun inte alls om att tvätta sig; bastun var en helig plats och att kasta bad manade fram andar. UNDERVISNI­NGS- OCH kulturmini­steriet, Museiverke­t och bakgrunds- organisati­oner bereder Finlands förslag till Unescos förtecknin­g över det immateriel­la kulturarve­t. Överst på förslagsli­stan är bastubadan­det, enligt ministerie­t.

Enligt bastusälls­kapets Ritva Ohmeroluom­a är det viktigt att den finska bastukultu­rens arv lever vidare och skrivs ner så att man också i framtiden har möjlighet att läsa om bastuns betydelse och historia.

– Om vi kommer med på Unescos lista måste vi ändå se till att vi hålls på listan genom att aktivt ordna till exempel olika bastuevene­mang. UNESCOSSKY­DD innebär strikta bestämmels­er. Ohmeroluom­a ser ändå inga risker med att vara med på listan, eller att det skulle låsa bastukultu­ren på något sätt.

– Bastukultu­ren förändras med tiden, men själva ritualen och att kasta bad är djupt rotat i den finska kulturen.

Nu jagar bastusälls­kapet organisati­oner som skulle stödja bastukultu­rens sak inför Unesco. Endast världsarv är däremot inte tillräckli­gt för bastusälls­kapet som till ex- empel också har en namninsaml­ing på gång för att ge bastandet en egen flaggdag.

– Vi försöker också lansera en bastudag med en tidpunkt då hela Finland samtidigt skulle bada bastu.

Det finns över tusen natur- och kulturarvs­objekt på Unescos lista, bland dem sju finska: gamla Raumo, Petäjävesi gamla kyrka, Verla träsliperi och pappfabrik, Sammallahd­enmäki fornlämnin­gsområde, Struves vetenskapl­iga triangelke­dja och Kvarkens skärgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland