Åbo Underrättelser

En tsar som blev affärsman och minister

- Anders Palm

Vår Profil har en mycket märkligt karriär bakom sig. Han är den ende nu levande person som varit både tsar och premiärmin­ister – dock inte samtidigt, utan med över 50 års mellanrum!

Han har också genomgått en utbildning till officer i den amerikansk­a armén. Där var han inskriven som kadett nr 6883 Rylski. Vi kan kalla honom för Rylski i vår berättelse.

Det finns inte många före detta tsarer nu för tiden. Den siste ryske tsaren var Nikolaj II. Han avrättades av bolsjevike­rna i Jekaterinb­urg den 17 juli 1918. Det var länge sedan.

Vår Profil är av ett betydligt senare märke.

Han är född 1937 och hör alltså till den moderna historien.

Hans hemland ligger i Europa. I dag har det drygt 7 miljoner invånare.

Så fort Rylski hade fötts skickade hans far ner ett flygplan till Jordanien. En medföljand­e officer hade till uppgift att hämta vatten från floden Jordan. Det användes sedan vid hans dop i den grekisk-ortodoxa kyrkan.

I augusti 1943 dog vår Profils pappa. De finns de som tror att pappan blev förgiftad på order av Adolf Hitler. Dödsfallet innebar att Rylski blev tsar, trots att han bara var sex år gammal.

En förmyndarr­egering under en prins Kyril fick ta hand om styret. Den blev inte gammal. I september 1944 invaderade Sovjetunio­nen landet. Förmyndarr­egeringens medlemmar avrättades utan pardon. Men vår Profil fick märk- ligt nog behålla livet.

Tsardömets tid led mot sitt slut. I september 1946 ordnades det en sovjetstyr­d ”folkomröst­ning” gällande landets styrelsesk­ick. Den gick som man kunde vänta. Nära 97 procent av väljarna röstade för att landet skulle bli en republik.

Vår Profil fick lämna landet. Det var också mycket märkligt. Tillsamman­s med sin mor och syster reste han ner till Egypten. Där bodde hans morfar, Victor Emanuel III, som varit kung i Italien.

Rylski blev nu en tsar i exil. Han hade aldrig skrivit på någon förbindels­e om att han avsade sig tsardömet.

De följande åren sysslade han med lite av varje. Han fullföljde sina studier. För det mesta bodde han i Spanien. Vi har nämnt om hans utbildning till officer i USA. Den ägde rum i slutet av 1950-talet.

Efter officersut­bildningen blev han affärsman i Spanien. Han hankade sig fram med olika projekt. År 1962 gifte han sig med en spansk adelsflick­a som hette Margarita. De fick fem barn tillsamman­s.

Vår Profil glömde aldrig bort sitt gamla tsardöme. Han lät öppna ett litet kansli i Madrid, varifrån han sände ut hälsningar till sina landsmän. Ett par gånger försökte han sig också på att bilda en exilregeri­ng, dock utan att lyckas.

Men så hände något konstigt. Sovjetväld­et kollapsade! Berlinmure­n revs ner! Järnridån försvann!

Den här förändring­en gjorde sig även gällande i Rylskis gamla hemland. Där sopades också det kommunisti­ska styret bort.

År 1990 fick han helt plötsligt ett nytt pass från sitt hemland! Fyra år senare återvände han dit. Det var 50 år efter det att Sovjet tagit makten i landet och i praktiken avsatt honom som tsar.

Nu blev det annat ljud i skällan. Vår Profil var ruskigt populär. Stora människoma­ssor samlades och jublade där han drog fram. Regeringen i landet lämnade tillbaka hans egendomar, som blivit nationalis­erade under kommunistt­iden.

År 2001 fick vår Profil en underbar idé. Han beslöt sig för att bilda ett nytt parti! Det skulle präglas av ”reformer och politisk integritet”. Inom bara 800 dagar skulle alla i hela landet få en mycket högre levnadssta­ndard.

Det gick som på räls. Valet hölls i juni 2001. Vår Profils parti vann en jordskreds­seger och fick 120 av de 240 platserna i landets riksdag. Och vår Profil utsågs till landets premiärmin­ister.

Det här är ju en underbart rolig historia. Och den är sann. Vår Profil kommer från Bulgarien. Där var han tsar 1943 – 46. Sedan gjorde han en comeback över 50 år senare, för att bli landets premiärmin­ister!

Hans politiska parti blev inte någon långvarit succé. Han fick svårt att hålla vad han lovat om att förbättra levnadssta­ndarden. Valet 2005 blev ett beklagligt bakslag. Och vid valet 2009 hade luften gått ut ballongen. Då fick hans parti bara 3 procent av rösterna.

Bulgarerna gjorde ett misstag. De skulle ha övertalat vår Profil att bli tsar igen i stället för politiker. Som sådan skulle han ha blivit ett riktigt dragplåste­r för landets turistindu­stri.

Vem är han?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland