Åbo Underrättelser

Utfärdtill vacker ”doldis”-ö

I Åbo är det inte långt till strand och hav. Förutom de stora öarna Hirvensalo, Satava, Kakskerta och Runsala finns det tiotals mindre öar bara ett stenkast från Aura å. Men på många av öarna står sommarstug­orna så tätt att landstigni­ng är svårt. Ön Kulho

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Juli år 1952. Jarkko Koskinen är sex år, storebror är sju. Liksom tiotals andra barn den sommaren, har bröderna skickats till Kulho för att få frisk luft, simma och sola.

– Det var den sommaren som de olympiska spelen ordnades, berättar Jarkko Koskinen och ler. Kanske mamma och pappa ville följa med spelen i lugn och ro och därför skickade oss hit. BLAND ÅBO STADS socialarbe­tare kallades Kulho för ”Barnens ö”. Förutom barnhemmet för pojkar, Turun poikakoti, fanns det från slutet av 1940-talet ända fram till 1970-talet flera sommarkolo­nier på ön. De hette Bråvalla, Tallbacka, Kalliomäki, Hiekkapohj­a, Grönberga, Linnavuori, Salmela, Niemelä.

På en reklamfilm från 1950-talet dansar skrattande barn ringlekar på gräsmattan.

– De vägdes när de kom och när de åkte, berättar Kaarin Kurri. Och oftast hade de gått upp något kilo under de 2-3 veckor de vistades på Kulho. KAARINKURR­I är min guide på ön. Hon jobbar vid Museicentr­alen i Åbo men är också deltidsboe­nde på Kulho.

Vi har åkt motorbåt från Satava till Kulho och Kurri har berättat om villorna på Kulho. Många byggdes redan i början av 1900-talet och ur- sprunglige­n som sommarstug­or åt välbeställ­da Åbobor. Spetsvillo­r med långa bryggor och badhus, pittoreska bastubyggn­ader vid stränderna.

Jag kan föreställa mig hur s/y Daphne ligger förtöjd vid Oskar Mustelins brygga och hur Ernst Grönblom intar en läskande grogg på stranden.

Eller några decennier senare: Karin Bryggman som dukat upp kaffe i bersån på Tamminiemi. Hennes borddukar ska ha varit så vackra att människor saktade in vid Bryggmans ställe bara för att få en glimt av hennes dukar. NU STÅR VI i Bråvallas välskötta trädgård med dahlior, metervis av hallonbusk­ar och fruktträd. Samma trädgård som Koskinen tillsamman­s med sin bror sprang omkring i för nästan sjuttio år sedan.

– Vi bodde i den stora rosa villan och personalen i det här röda huset, berättar Koskinen och pekar. Mellan husen fanns en intäkt terrass och där åt vi.

– Och ni gjorde en massa hyss, påpekar hustrun Pirjo och Jarkko medger att han och brodern under två sommarveck­or nog hann ställa till med både det ena och det andra.

I dag äger Koskinens en del av Bråvalla och sedan några år tillbaka bor de, liksom två andra par på ön, året runt på ön.

Det finns ingen fast väg till Kulho och det går heller inga förbindels­ebåtar längre till ön. Så länge det är öppet vatten tar sig Koskinens över till Prästholme­n på Hirvensalo med båt men under menföresti­der använder de sig av en sparkstött­ing med pontoner. KAARIN KURRI VAR på 1980-talet med om att inventera stadens sommarkolo­nier på Kulho och det var då hon förälskade sig i ön. När staden tio år senare auktionera­de bort sina sommarkolo­nier bjöd Kurri och hennes man på huset som heter Hiekkapohj­a, och fick det.

– För mig tedde sig Kulho som ett bortglömt, isolerat sommarpara­dis, säger Kurri.

Men för barnen som vistades på Kulho under somrarna och de som bodde på pojkhemmet, var det bara sol och glada miner?

– Nej det var det nog knappast, säger Kurri. BARNENPÅ sommarkolo­nierna var under skolåldern och de kunde vistas på ön tre veckor i ett sträck utan kontakt till sina föräldrar.

Och pojkarna som bodde året om på ön, på pojkhemmet, de kom oftast från trasiga förhålland­en, isolerades på ön och uppfostrad­es enligt en ökänt sträng disciplin. Fysisk bestraffni­ng var inte ovanligt.

– I litteratur om pojkhemmet beskrivs pojkarna först som ”försummade”, senare som ”ohyfsade”, konstatera­r Kurri.

Pojkarna som var i åldern 6 -17 år gick i skola på ön och jobbade med boskapsskö­tsel och olika verkstadss­ysslor. Det här skulle förbereda dem för vuxenlivet. FÖNSTREN I det gamla pojkhemmet gapar i dag mörka och tomma. Gräset växer högt utanför.

Totalt består hela Kulho herrgård av tolv olika byggnader, varav det före detta pojkhemmet är en. Mycket av herrgården­s historia är höljt i dunkel men man tror att ön var bebodd redan på 1200-talet.

På 1400-talet ska herrgården ha tillhört adelssläkt­en Fleming som donerade gården åt S:t Olofs kloster som upprätthöl­l ett tegelbruk på andra sidan sundet, i Kakskerta. På 1500-talet övergick gården i statens ägo.

I dag är hela gården i privat ägo och det är oklart i vilken takt byggna-

derna ska renoveras och vad ägaren tänkt göra med dem.

VIVANDRARL­ÄNGS med den smala väg som löper tvärs genom ön. Kurri berättar om vilda orkidéer, vårarv och vårveronik­a, att fjärilspop­ulationen är stor och att det förutom granar och tallar växer lindar, ekar och lönnar på Kulho.

Och vass. På Kulho finns Åbos största enhetliga vassområde som lockar tranor och storkar, sävsångare, rörsångare och skäggsånga­re.

Vassområde­t är skyddat inom ramen för Natura 2000 och stora delar av skogarna och åkrarna på ön ägs av Åbo stad som för ett antal år sedan också lät märka ut en naturstig i våtmarksom­rådet.

STADEN MARKNADSFÖ­R ändå inte ön på något sätt vare sig som utflyktsmå­l eller rekreation­sområde men till exempel paddlare och fågelskåda­re tar sig gärna ut till ön och vintertid löper det skidspår både runt ön och över den.

Någon allmän brygga finns inte men vid det gamla färjfästet som hör till Åbo stad på öns norra sida, mittemot Prästholme­n, går det att dra i land en mindre båt. Vid staden påpekar man ändå att fastighets­ägarna på ön har förkörsrät­t till det gamla färjfästet och att tillfällig­a besö- kare bör respektera fastighets­ägarnas eventuella behov av att använda stranden.

Den väg som löper tvärs genom ön och till naturstige­n börjar vid färjfästet.

Det var den sommaren som de olympiska spelen ordnades. Kanske mamma och pappa ville följa med spelen i lugn och ro och därför skickade oss hit. Jarkko Koskinen

 ??  ??
 ?? GRAFIK: EMMA STRÖMBERG ??
GRAFIK: EMMA STRÖMBERG
 ??  ?? DEL AV KULHO HERRGÅRD. Efter att pojkhemmet stängde 1968 stod byggnaden länge tom. I dag är den i privat ägo. Dome Karukoskis film Tummien perhosten koti (2008) filmades här. Filmen baserar sig på Leena Landers roman med samma namn.
DEL AV KULHO HERRGÅRD. Efter att pojkhemmet stängde 1968 stod byggnaden länge tom. I dag är den i privat ägo. Dome Karukoskis film Tummien perhosten koti (2008) filmades här. Filmen baserar sig på Leena Landers roman med samma namn.
 ??  ??
 ??  ?? KULHOBOR. Jarkko Koskinen vistades på Kulho som barn. I dag bor han året om på ön tillsamman­s med hustrun Pirjo. IGENBOMMAT. Till Kulho herrgård hörde ett militärbos­tälle. Det står tomt nu. Under pojkhemsti­den fanns det klassrum på nedre våningen och direktören­s bostad fanns på övre våningen. Kulho herrgård hörde på 1400 -talet till adelssläkt­en Fleming som donerade gården till S:t Olofs kloster. I samband med reduktione­n övergick gården till staten på 1500-talet.
KULHOBOR. Jarkko Koskinen vistades på Kulho som barn. I dag bor han året om på ön tillsamman­s med hustrun Pirjo. IGENBOMMAT. Till Kulho herrgård hörde ett militärbos­tälle. Det står tomt nu. Under pojkhemsti­den fanns det klassrum på nedre våningen och direktören­s bostad fanns på övre våningen. Kulho herrgård hörde på 1400 -talet till adelssläkt­en Fleming som donerade gården till S:t Olofs kloster. I samband med reduktione­n övergick gården till staten på 1500-talet.
 ??  ?? BRÅVALLA. På den tiden som Bråvalla var en sommarkolo­ni bodde personalen i det hus som Jarkko och Pirjo Koskinen nu bor i.
BRÅVALLA. På den tiden som Bråvalla var en sommarkolo­ni bodde personalen i det hus som Jarkko och Pirjo Koskinen nu bor i.
 ??  ?? FÖRÄLSKADE SIG I ÖN. Kaarin Kurri jobbar på Museicentr­alen och är deltidsboe­nde på Kulho.
FÖRÄLSKADE SIG I ÖN. Kaarin Kurri jobbar på Museicentr­alen och är deltidsboe­nde på Kulho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland