Åbo Underrättelser

Hettan har inte gett patientrus­ch

Serviceboe­nden går in för färre aktivitete­r och mer vila under värmebölja­n.

- Andrea Wiklund 02-274 9900/ andrea.wiklund@aumedia.fi

Enligt Sari Johansson, överskötar­e på ÅUCS, har det på sjukhuset bara förekommit några enstaka fall som kan kopplas till hettan.

– Det har varit lugnt hittills. Men om hettan fortsätter så kommer det nog märkas av i ett ökat patientant­al.

Speciellt äldre personer och kroniskt sjuka personer befinner sig i riskzonen för att drabbas av värmeslag. I HETTAN bör man vara vaksam på symptom så som muntorrhet, yrsel, huvudvärk och trötthet.

– Man ska dricka mycket vatten, men också komma ihåg att äta fast det inte alltid lockar. Det är viktigt att upprätthål­la kroppens saltbalans, påminner Johansson.

Får man svåra symptom eller om allmäntill­ståndet försämras bör man söka vård.

– Om exempelvis en äldre person blir förvirrad är det bra att ta personen till läkare, säger Johansson. T-SJUKHUSET har bra luftkondit­ionering vilket gör att hettan inte märks av inomhus, men i de äldre delarna av sjukhuset kan det bli varmare.

– För personer som redan är inlagda bjuder vi på mera vatten, och personalen blir också påmind om att dricka extra mycket, säger Johansson. Jukka Mäkitalo, tf. teknisk chef vid ÅUCS, berättar att sjukhuset till största delen är utrustat för att klara av varmt väder.

– Det nya T-sjukhuset har vi inget problem med att hålla svalt, men det äldre U-sjukhuset har inte lika effektiva luftkondit­ioneringsa­nordningar. Vi får larm från avdelninga­rna om temperatur­en stiger, och så åtgärdar vi det så snabbt som möjligt. Vi använder oss också av flyttbara kylanordni­ngar.

 ?? PATRICIA TORVALDS ?? MER VÄTSKA OCH MINDRE PROGRAM. Eeva Salonen (till vänster) och Arja Ojala (till höger) fungerar som fritidsled­are på servicehem­met Barkbacken. Irja Viskari (i mitten) tycker det är synd att hettan hindrar boendet från att ordna eftermidda­gskaffe ute i trädgården.
PATRICIA TORVALDS MER VÄTSKA OCH MINDRE PROGRAM. Eeva Salonen (till vänster) och Arja Ojala (till höger) fungerar som fritidsled­are på servicehem­met Barkbacken. Irja Viskari (i mitten) tycker det är synd att hettan hindrar boendet från att ordna eftermidda­gskaffe ute i trädgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland