Åbo Underrättelser

Fukuoka,Budapest,Åbo

Saki Kono, som kommer från Fukuoka i södra Japan, vistas nu för tredje sommaren i Åbo. På vintrarna bor hon i Budapest, där hon studerar till konsertpia­nist.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

Pianisten Saki Kono drömmer om en karriär i Finland.

Saki Kono började spela piano då hon var fyra år gammal, och nu vill hon satsa på en karriär inom musiken.

– Jag utbildade mig först till musiklärar­e i Japan och bestämde mig sedan för fortsätta med musikstudi­er, berättar hon glatt. HON HÅLLER främst på med klassisk musik och berättar vidare att det alltid varit hennes dröm att komma till Europa.

– Jag har verkligen trivts bra i både Ungern och Finland, i Europa får jag mycket stöd för min musik.

Hon berättar att folk hemma i Japan ser pianospela­nde mer som en hobby och inte anser att det är något man gör en karriär på.

– Min familj stöder mig ändå fullt. KONOKOMMER ändå inte från en typisk musikerfam­ilj.

– Min bror spelar lite gitarr, men annars är det ingen i min familj som håller på med musik. KONOKOM första gången till Finland sommaren 2015 för att besöka kammarmusi­kfestivale­n i Kuhmo, och följande sommar kom hon tillbaka för att göra inträdespr­ovet till Sibelius-akademin. Det var då hon träffade sin finska pojkvän som hon nu bor med i Åbo på somrarna.

– Jag blev inte antagen till utbildning­en i Finland men fick en studieplat­s i Budapest på Listz Ferenc Academy of Music. Jag har nu studerat två år där och har ännu ett år kvar.

För att bli antagen gjorde hon både ett skriftligt inträdespr­ov samt uppträdde för en jury. KONO KOMPONERAR inte musik själv utan studerar alltså till konsertpia­nist.

– Min största förebild är Martha Argerich från Argentina, hon är otroligt skicklig.

Kono uppträder både med solokonser­ter och kommarmusi­k tillsamman­s med andra, och vill satsa lika mycket på båda.

– Jag söker för tillfället en violinist jag kunde spela Sibelius verk tillsamman­s med.

Min största förebild är Martha Argerich från Argentina, hon är otroligt skicklig.

FRÄMST ÄR KONO intressera­d av modern klassisk musik, men då hon uppträder brukar hon variera enligt hurdan publik hon har.

– Jag spelar till exempel mycket av Sibelius men också jazz och pop. För publik som inte är så insatt i klas- sisk musik brukar dessa genren vara lättare att lyssna på. UTÖVERKLAS­SISKMUSIK har Kono nyligen fattat intresse för metallmusi­k, och lyssnar bland annat på det finska bandet Children of Bodom.

– Det finns faktiskt vissa likheter i metallmusi­k och modern klassik musik, som är aningen mer ”aggressiv” än den traditione­lla. KONO UPPGER att hon brukar öva kring fyra till fem timmar per dag.

– Men ibland kan det ändå gå en vecka utan att jag alls spelar. EFTERSINAS­TUDIER vill Kono satsa på en musikkarri­är i Finland, men än så länge har hon inga klara planer.

– Jag gillar verkligen att uppträda i Finland. Publiken här är varmare än i Japan. Där applåderar de visserlige­n efter konserten men i Finland ställer sig människor upp och stå då de klappar och kommer också gärna fram för att prata med mig efteråt. I SOMMAR har Kono ännu några konserter inprickade i Åbotrakten, varav nästa konsert äger rum i Pemars sanatorium den 27 juli.

Man får också kontakta Kono på mejladress­en sakifiev@gmail.com ifall man ordnar ett evenemang och söker någon som kan uppträda med musik.

 ?? KLARA FÄLT ?? TRIVS I EUROPA. Saki Kono trivs bra i både Finland och Ungern och upplever att hon får stöd för sin musikkarri­är här. I hemlandet Japan anser många att musik bara är en fritidshob­by.
KLARA FÄLT TRIVS I EUROPA. Saki Kono trivs bra i både Finland och Ungern och upplever att hon får stöd för sin musikkarri­är här. I hemlandet Japan anser många att musik bara är en fritidshob­by.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland