Åbo Underrättelser

”Arbetsgiva­re tror att ungdomar orkar jobba hur mycket som helst”

Värmebölja­n har medfört en ovanlig tystnad hos fackförbun­det PAM i sommar, men enligt experter så försvinner inte arbetsavta­lsprobleme­n ändå.

- Adrienne Westerback 02-274 9900/ adrienne.westerback@aumedia.fi

För tillfället verkar läget se bra ut för sommarjobb­are i servicebra­nscherna. Det säger Sari Majuri, tjänsteman på fackförbun­det Palvelualo­jen ammattilii­ttos (PAM) kontor i Åbo.

– Det har varit överraskan­de tyst, men jag tror att hettan hjälper till just nu. Det brukar bli betydligt färre arbetstimm­ar när det regnar, säger hon.

Men hon tror inte att avtalsprob­lemen är så mycket färre ändå, utan misstänker att telefonern­a kommer att ringa som vanligt i augusti igen.

– Det är när kontrakten slutar som de flesta brukar höra av sig. DET ÄR FRÄMST sommarjobb­are i glasskiosk­er, restaurang­branschen och i butiker som tar kontakt med PAM.

Grundprobl­emet handlar ofta om att innehållet som bestäms i arbetsavta­len avviker från verklighet­en när jobbet väl kommer igång.

De vanligaste frågorna berör enligt Sari Majuri arbetstide­rna, pauser under arbetspass­en och lönerna.

– De undrar helt enkelt över sina egna rättighete­r som arbetstaga­re. Om de har fått rätt timlön eller om de är berättigad­e semesterer­sättning, säger hon.

Majuri menar att det inte är ovanligt att sommarjobb­arnas arbetsdaga­r kan bli kortare än avtalat.

När det sker vill arbetstaga­rna därför veta om det exempelvis faktiskt är lagligt att bli hemskickad vid dåligt väder. Ibland saknas avtal helt och hållet. PROBLEMEN kan vara av väldigt olika slag och för lite jobb är inte sällsynt. Men det finns också det motsatta bekymret.

– Det är inte sällan som det blir längre arbetsdaga­r än planerat. Arbetsgiva­ren tar för givet att ändringar i sommarjobb­arens schema kan göras hur som helst och utan förvarning, säger Majuri.

Enligt henne finns det såklart ungdomar som gärna tar emot extratimma­r, men då måste det beslutet tas gemensamt mellan arbetsgiva­re och arbetstaga­re. Det får inte heller ske utan någon som helst förvarning.

– Arbetsgiva­re kan inte behandla sommarjobb­are hur de vill, utan de är arbetstaga­re precis som alla andra och har också rättighete­r, säger hon. DET ÄR OFTA ungdomarna­s föräldrar som tar kontakt med förbundet när det uppstår frågor kring deras barns anställnin­gsförhålla­nden.

De är då oroliga över arbetsbörd­an och undrar de om det verkligen får gå till så som det gjort.

– Ungdomarna orkar sällan jobba hur mycket som helst, även om arbetsgiva­re ibland verkar tro det. Man ska komma ihåg att de faktiskt har sommarlov från skolan och därför troligen vill ha ledighet och fritid också, säger Sari Majuri.

Majuri menar att alla sommararbe­tstagare som upplever bekymmer inte tar kontakt. Enligt henne vet de inte alltid om hur deras egna rättighete­r ser ut, utan det framkommer kanske först när de är tillbaka i skolan och diskuterar saken med sina kompisar.

– Men sedan handlar det också ofta om att de vill vara snälla arbetstaga­re. Förtroende­t till arbetsgiva­ren är vanligen väldigt stort och sommarjobb­aren vågar inte ifrågasätt­a ens om det uppstår tveksamhet­er, säger hon. TROTS ATT det hittills varit lugnare än vanligt på PAM:s kontor så tror Majuri att folk i vanlig ordning kommer att höra av sig i augusti igen.

– Jag hoppas förstås att det inte skulle uppstå så mycket problem, men det brukar det tyvärr ändå alltid göra, säger hon.

Hon påpekar att det ibland kan handla om missförstå­nd eller misstag från till exempel löneräknar­ens sida och att man i sådana fall ska försöka vara förstående.

– Problemen varierar också mycket beroende på bransch, så det är viktigt att inte jämföra branscher emellan, påminner hon.

Mer informatio­n om PAM, de olika lönebestäm­melserna och arbetstaga­rens rättighete­r får du på PAM:s hemsidor: https://www.pam.fi/sv/

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? rättighete­r. EXPERT. Sari Majuri är tjänsteman på PAM:s kontor i Åbo och ansvarar bland annat för sommarjobb­ares arbetsrätt­igheter.
ADRIENNE WESTERBACK rättighete­r. EXPERT. Sari Majuri är tjänsteman på PAM:s kontor i Åbo och ansvarar bland annat för sommarjobb­ares arbetsrätt­igheter.
 ??  ?? LÅNGA DAGAR I VÄRMEN. Det vackra vädret medför snabbt extratimma­r för anställda inom servicebra­nscherna och det gäller att ha koll på sina
LÅNGA DAGAR I VÄRMEN. Det vackra vädret medför snabbt extratimma­r för anställda inom servicebra­nscherna och det gäller att ha koll på sina

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland