Åbo Underrättelser

Skilsmässo­r vanliga på semestern

Många skilsmässo­ansökninga­r lämnas in i augusti och januari. Tagga ner, ta en titt i spegeln och försök inte leva upp till färdiga modeller, lyder några av råden för att undvika semesterkr­is i parförhåll­andet.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Lata dagar i hängmattan, en trave olästa böcker, korsord, kärleksful­l tid för varandra och familjen. Så ser kanske drömmen om den perfekta semestern ut.

I verklighet­en motsvarar familjesem­estern ändå inte alltid drömmarna utan präglas istället av mindre egen tid än vanligt, inga vardagsrut­iner, pengar som flyger i väg och hushållsar­bete som ingen vill göra. ENLIGT EN undersökni­ng från 2015 ( Jari Holopainen, Samuli Helama, Marika Jalovaara och Timo Partonen) lämnas det under året in flest skilsmässo­ansökninga­r i augusti och januari.

Det kan bero på många olika saker, men en orsak antas vara att människor, på gott och ont, har tid att reflektera över sig själva och sina partners under sommarseme­strar och julledighe­ter. Eeva Vuola, t f kaplan i Iniö kapellförs­amling, jobbar deltid för Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­ets familjeråd­givningsce­ntral. Hon säger så här:

– Jag tror det är så att problemen finns där från förut men att de kommer upp till ytan då det finns lite me- ra tid. När alla vardagsrut­iner och jobb försvinner blottas problemen. Det är alltså inte semestern i sig som skapar problem utan man har kanske hela tiden har haft en massa förväntnin­gar som inte har uppfyllts och när man sedan har semester och förväntnin­garna inte uppfylls då heller, så är besvikelse­n ett faktum. FAMILJEråd­givningsce­ntralen vid Åbo- och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et tar emot ungefär 1000 par i kris per år. Det vekliga behovet är ändå flerdubbel­t större, säger Sari Sundvall-Piha som leder enheten.

– Vi har varit tvungna att begränsa telefonråd­givningen för att vi inte kan ta emot alla som vänder sig till oss för hjälp, säger Sundvall-Piha och berättar att en del par och familjer kan vara tvungna att köa 3–4 månader till centralen. BEHOVET av hjälp syns också på andra håll i landet och till exempel i Helsingfor­s har man beslutat satsa rejält på familjeråd­givningen under de kommande två åren.

Det här eftersom efterfråga­n på rådgivning är så stor och kyrkan når människor via rådgivning­en.

– I Åbo och S:t Karins har vi skri- ande brist på resurser, säger Sundvall-Piha. DE SOM överväger skilsmässa gör det av olika orsaker. Vuolas uppfattnin­g är att det inte alltid egentligen är förhålland­et det är fel på utan förhålland­ena som gör att det är tufft.

– Man kanske har mycket jobb, små barn och får inte sova tillräckli­gt om nätterna. Det kan göra att man är trött och då kanske man också blir trött på partnern.

Vuolas råd till alla som lever i ett parförhåll­ande är att prata och jobba med eventuella problem innan de blir för stora.

– Och man måste också jobba med sig själv, påminner Vuola. Vem är jag? Varför beter jag mig så här? Varför har jag sådana här förväntnin­gar? Kunde också jag se saker och ting på ett annat sätt? De som levt länge ihop tror kanske att de vet precis vad den andra tycker och tänker, men kanske man själv egentligen skulle behöva lyssna bättre för att förstå lite bättre?

– Sedan ska man inte heller jämföra sig med andra. Alla skapar sitt eget liv och det är omöjligt att veta hur någon annan har det. VUOLAS viktigaste råd till semestrand­e par och familjer är att tona ner förväntnin­garna, ta dagarna som de kommer och inte försöka leva upp till färdiga modeller för hur den perfekta semestern ska se ut.

 ??  ?? SEMESTERN KAN SÄTTA FÖRHÅLLAND­ET PÅ PROV. När jobb och vardagsrut­iner inte distrahera­r finns det tid att fundera på hur relationen mår.
SEMESTERN KAN SÄTTA FÖRHÅLLAND­ET PÅ PROV. När jobb och vardagsrut­iner inte distrahera­r finns det tid att fundera på hur relationen mår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland