Åbo Underrättelser

Trump fick en fotboll – kallade toppmötet en framgång

Donald Trump och Vladimir Putin var nöjda efter toppmötet i Helsingfor­s. Presidente­rna sade att USA och Rysslands relation förbättrat­s och diskuterad­e bland annat en förlängnin­g av Start-avtalet och en lösning av Syrienkris­en.

- Sebastian Backman/SPT

Presskonfe­rensen mellan Donald Trump och Vladimir Putin började i kaotiska tecken. En journalist i Rikssalen valde att genomföra en protestakt­ion angående kärnvapen och fördes i väg. Då var presskonfe­rensen redan en och en halv timme försenad.

Men till slut – efter ett runt tre timmar långt möte som började i enrum och slutade med en sen lunch – stod två världsleda­re framför den samlade pressen i presidente­ns slott.

Putin inledde med att le slugt och kalla mötet en succé.

– Det var en framgångsr­ik och fruktsam diskussion. Kalla kriget är bakom oss och vi ställs mot annorlunda utmaningar i dagsläget. PUTIN talade sig varm för samarbete med USA.

Han sade att mötet är det första steget i en normaliser­ing av relationer­na och att den senaste tiden varit svår för ländernas samarbete.

– Vi vill jobba tillsamman­s, för- hoppningsv­is i samarbete med vår amerikansk­a partner. PUTIN fortsatte med att säga att de två presidente­rna diskuterat en förlängnin­g av Start-avtalet som går ut på att begränsa kärnvapen.

Det nuvarande avtalet löper ut 2021.

– Vi är kärnvapenn­ationer och har därför ett speciellt ansvar. INFÖRMÖTET hade det spekulerat­s i att situatione­n i Syrien skulle diskuteras. Så blev det också. Putin vidhöll att diskussion­erna till stor del kretsade kring det krigsdrabb­ade landet.

– Vi har alla komponente­r som krävs för att nå fred i Syrien. Långvarig fred ligger i både Rysslands och USA:s intresse, sade Putin.

Trump var inne på en liknande linje.

–Situatione­n i Syrien är komplex och vi har potential att rädda 100 000 liv.

Senare talade Trump om vikten av att ge Syrien humanitär hjälp. Hur en lösning skulle se ut rent konkret förblev oklart. DÅ DET VAR Trumps tur att tala inledde han med att tacka president Sauli Niinistö för gästfrihet­en.

– Jag och Putin diskuterad­e vilket fint jobb Finland gjort, sade Trump. HAN KALLADE diskussion­en med Putin konstrukti­v men poängterad­e att de inte löste alla problem på agendan.

Trump sade att han inte vill riskera freden för att nå politiska mål.

– Vi har sett konsekvens­erna av att avstå från diplomati. Samarbete leder till framgång, sade Trump och påpekade att hans inflytande är begränsat på grund av demokrater som bara vill ”förstöra och hindra”. TRUMPSADE också att han diskuterat Rysslands påstådda involverin­g i det amerikansk­a presidentv­alet.

Putin nekade föga förvånande till all inblandnin­g.

– Alla vet om att det inte fanns något samröre – jag kände inte Putin. Kampanjen var ren. Jag vann lätt över Hillary Clinton och det är synd att det ens finns lite mörka moln över situatione­n. Det är löjligt. Vi hade en briljant kampanj och det är därför jag är president.

Trump sade också att han och Putin diskuterat en potentiell arbetsgrup­p för cybersäker­het. INFÖRMÖTET var Trump och Ryssland sällsynt överens i en fråga: orsaken till den kyliga relationen mellan länderna. Trump tog till Twitter för att skylla det inflammera­de förhålland­et på sitt eget land.

–På grund av många år av amerikansk dårskap och idioti har vårt förhålland­e med Ryssland aldrig varit sämre. Och nu har vi en riggad klappjakt på gång.

Det ryska utrikesdep­artementet citerade Trumps tweet och svarade kort och gott:

– Vi håller med. EFTER MÖTET var det annat ljud i skällan.

– För fyra timmar förändrade­s det. Nu är vår relation bättre och jag tror verkligen det, sade Trump.

Trump fick också en fråga om sin tweet och utvecklade sitt resonemang.

– Jag håller bägge länderna ansvariga. Vi har alla varit dåraktiga och vi borde ha träffats mycket tidigare. I SLUTET AV presskonfe­rensen gav Putin en officiell VM-boll till Trump. VM i fotboll ordnades nyss i Ryssland och ska ordnas i USA 2026.

– Min son Barron ska få bollen, sade Trump.

 ??  ?? NÖJDA. Donald Trump och Vladimir Putin.
NÖJDA. Donald Trump och Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland