Åbo Underrättelser

Tre personer nära att driva på grund utanför Dalsbruk

Livlig helg för sjöbevakar­na.

- Annina Suominen 050-411 3729/ annina.suominen@aumedia.fi

14 räddningsu­ppdrag utfördes i Åbo, S:t Karins, Kimitoön, Pargas, Nådendal och Gustavs, berättar Benny Paulsson, sjöräddnin­gsledare vid centralen i Åbo, för ÅU.

– Tre utfördes i Kimitoön, sex i Pargas och fem i Åbo, S:t Karins, Nådendal och Gustavs. Sammanlagt hade sjöbevakni­ngen 17 uppdrag mellan kustremsan Torneå och Hangö. Erstan hör till de områden där det är som mest livligt, säger Paulson. INGENHAR förolyckat­s i Skärgårdsh­avet i helgen.

Det enda uppdraget som misstänkte­s handla om en människa i nöd var då en person inte hittade sin partner vid en simstrand i S:t Karins. Partnern hittades inom en halvtimme och hade aldrig varit i nöd.

– De flesta sjöräddnin­gsuppdrage­n beror på motorfel, konstatera­r Paulson. Problem med propellern eller rodret är goda tvåor. KIMITOÖNS SJÖRÄDDARE hör till de som har haft många uppdrag de senaste två veckorna efter att det fina sommarvädr­et återvänt.

I söndags räddade frivilligf­öreningen tre unga personer som höll på att driva på grund utanför Dalsbruk, berättar ordförande Calle Storm.

Personerna hade bytt utombordar­e ute till sjöss, men den nya motorn sög inte upp bränsle.

– Vår båt var just på väg till andra icke brådskande hjälpuppdr­ag, men sjöbevakar­na vände förstås om och kom fram till båten när den var 20– 25 meter från att driva på stenarna, säger Storm. TILL ICKE brådskande uppdrag räknas bland annat om ett båtsällska­p själva lyckats ta sig i land någonstans, men behöver bogseras hem på grund av till exempel ett motorfel.

 ??  ?? FULLT UPP. Det fina sommarvädr­et gör att allt fler söker sig ut på sjön.
FULLT UPP. Det fina sommarvädr­et gör att allt fler söker sig ut på sjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland