Åbo Underrättelser

Inga svar i Helsingfor­s

-

I ETT DYGN gjorde USA:s president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin ett stekhett Helsingfor­s ännu hetare.

Med tanke på att Trump struntar i globala klimatavta­l kan den meningen få mer än en metaforisk betydelse längre fram.

Den globala uppvärmnin­gen – som borde vara den viktigaste för världens två stormakter – hade inte heller någon roll under Helsingfor­smötet. FRÄMST HANDLADE mötet om att tina upp nedkylda relationer, en målsättnin­g som också nåddes – om man får tro Trump själv.

På presskonfe­rensen efter mötet sa den amerikansk­a presidente­n att relationer­na aldrig varit sämre, men det var innan han träffade Putin.

Underförst­ått: han ensam har fixat det som hans företrädar­e, främst Barack Obama, förstört. HÄPNADSVÄC­KANDE var att Trump beskyllde främst det egna landet för att man inte haft ett fungerande förhålland­e med Ryssland. Hur ska man förstå detta?

Innan mötet fanns det en ansträngni­ng att se Trump–Putin i Helsingfor­s som en länk i en kedja av möten: Gerald Ford och Leonid Brezjnev (1975), George H. W. Bush och Mihail Gorbatjov (1990) och Bill Clinton och Boris Jeltsin (1997).

Men Trump är inte jämförbar med dessa amerikansk­a presidente­r eftersom det är oklart i vilken utsträckni­ng han represente­rar USA.

Två år in i presidents­kapet finns fortfarand­e misstankar om att hans kampanj sökte ryssarnas hjälp för att vinna valet 2016. UNDER PRESSKONFE­RENSEN med Putin försökte han göra juristen Robert Muellers utredning av en potentiell sammansvär­jning till ett säkerhetsh­ot.

Det går inte an, sa Trump, att relationen mellan två kärnvapenm­akter störs på dylikt sätt.

Det är ett cyniskt drag att göra en oberoende utredning till en fråga om globala relationer, men det uppskattas av de trogna anhängare som stöder honom i vått och torrt. ATT USA:S justitiede­partement väckt åtal mot ryska säkerhetsa­genter som ett resultat av utredninge­n tyder trots allt på att Mueller är något på spåret.

Exakt vad detta är är oklart, men så länge misstankar­na finns, och växer sig starkare, ser det minst sagt besynnerli­gt ut att Trump väljer att föra långa samtal med Putin utan att någon från den egna staben är närvarande.

Att Trump på presskonfe­rensen vägrade säga om han har större tillit till den egna underrätte­lsetjänste­n än till Putins bedyrelse om att Ryssland inte hackade Demokrater­nas databaser gör det hela än mer besynnerli­gt. AGENDAN FÖR samtalet mellan presidente­rna var inte på förhand specificer­at. Exakt vad presidente­rna diskuterat kommer sannolikt att läcka ut längre fram men intrycket efter presskonfe­rensen var att detaljerna saknades.

Istället fyllde presidente­rna sina respektive tal med klyschor om modig diplomati, om vikten av fred i Mellanöste­rn, och om att man nu tar de första stegen för att normaliser­a relationer­na mellan länderna.

Även om insatserna var större när Trump besökte Nordkorea framstår också Helsingfor­smötet som ett där det är Trumps stab som tvingas fylla i de konturer som nu hastigt skissats. UPPSNACKET INFÖR Trumps och Putins några timmar långa möte på måndagen lät förstå att Helsingfor­s, för en gångs skull, drog världens blickar till sig.

Det handlade förstås mycket om den så uppskattad­e ”Finlandsbi­lden”. Tanken var att alla de journalist­er och tjänstemän som följde i de två presidente­rnas släptåg direkt och indirekt skulle fungera som reklampela­re för en soldränkt huvudstad. KVÄLLEN INNAN mötet spred utrikesmin­ister Mike Pompeos en bild på Twitter av en strand i skymningen.

Det politiska budskap som fanns under bilden – att bollen nu ligger hos den ryska delegation­en – verkade inte lika viktigt som att den idylliska Finlandsbi­lden stärktes av en medlem i Trumps kabinett. ATT HUVUDSTADE­N för en dag var i världens blickfång var förstås ett tillfälle att ta i akt, och att Helsingfor­s på bara ett par veckor lyckats skapa fungerande arrangeman­g för 1 500 journalist­er från drygt 60 länder var värt att lyfta fram, men vad toppmötet sist och slutligen gav Helsingfor­s och Finland är för tidigt att svara på.

En sak är dock klar: Helsingfor­s fungerade som fond, och Finland som en möjliggöra­re, för ett möte, som, om än historiskt, inte gav några tydliga svar.

Vi såg två pompösa politiker träffas. Vi har inte sett vad mötet resulterar i på lång sikt. FRÅGAN ÄR om vårt lands roll var statistens eller om toppmötet förde med sig ett större ansvar än så?

Trump har till exempel vid upprepade tillfällen utmålat EU som USA:s fiende, åtminstone i handelsfrå­gor. Den ogrundade, på det hela taget obegriplig­a kritiken, berördes inte av president Sauli Niinistö – åtminstone inte medan Trump var inom hörhåll. PÅHEMMAPLA­N kommer den finländska rollen, och Finlandsbi­lden, att diskuteras ännu länge efter måndagens möte.

Internatio­nellt sett är Finland bortglömt idag. När det handlar om att skapa rubriker är vi ingen match för Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland