Åbo Underrättelser

Barnomsorg enligt lösdriftsp­rincipen

- ÅA-forskare i offentlig förvaltnin­g

Det finns ett fotografi av mig och min farfars far Viktor som jag ibland brukar visa på föreläsnin­gar, när jag vill beskriva utbyggnade­n av den kommunala servicen. Farfars far är 78, klädd i påsbyxor, läderstövl­ar, grå stickad kofta och keps. Jag är två år gammal, sitter i barnvagnen och tittar ner på vägen. ”Barn- och äldreomsor­gen i Esse kommun 1972”, brukar jag förklara för dem som lyssnar. Det året hade farmor, som annars var den som styrde upp vardagarna, drabbats av ischias. Barnomsorg­skrisen löstes genom att den yngsta och den äldsta fick ta hand om varandra tills mamma kom hem från jobbet.

Vi som är födda 1970 och inledde vår skolgång 1977, det år grundskola­n var färdigt utbyggd, fick gå till ett dukat bord av utbildning­smöjlighet­er i grundskola, gymnasium, yrkesutbil­dning, högskola, universite­t och påbyggnads­utbildning­ar. Det har gett avtryck i statistike­n: ingen generation i Finland, varken före eller efter, är hittills lika välutbilda­d som 1970-talisterna. DÄREMOT var samhällets grepp om oss som generation inte lika starkt mellan födseln och skolstarte­n. I synnerhet inte om oss som växte upp på landsbygde­n. Dagvårdsla­gen kom 1973. Den fastställd­e kommunerna­s skyldighet att se till att det finns dagvårdspl­atser, men det tog ett tag innan utbyggnade­n kom i kapp. Min karriär inom den kommunala barnomsorg­en begränsar sig till ett år innan skolan började. Innan dess fungerade dagvården i huvudsak enligt lösdriftsp­rincipen, där barnen fick hänga med i det liv som i övrigt pågick.

I samtal mellan jämnåriga, vars egna barn gått igenom en fullt utbyggd barnomsorg med profession­ell småbarnspe­dagogik, funderar vi ofta över hur vardagen alls gick ihop. Berättelse­rna är många och olika. Det är mormödrar, barnflicko­r och snälla tanter. Det är Nils Karlsson Pyssling-barnen, som minns långa eftermidda­gar när de väntade på föräldrarn­a. En vän har ett minne av att hennes farmor ibland bjöd på tigerkaka, men kan inte komma ihåg hur hon fick mat i sig de dagar mamman jobbade. Andra blev, som jag, uppfostrad­e av en hel by. I MÅNGA hem såg familjestr­ukturen ut som hos oss: en förvärvsar­betande mamma, en jordbrukan­de pappa och medlemmar av en äldre generation, oftast farföräldr­ar. Omsatt till de normer för antal vuxna per barn som fastslogs i lagstiftni­ngen på 1970-fullt godkänt, med undantag för att släktkolle­ktivet i motsats till barnomsorg­spersonale­n hade annat än barnomsorg att tänka på. Lika självklart som det var att familjen skulle ta hand om barnen, var det att det vanliga jobbet också skulle göras.

När jag som sexåring började i den kommunala dagvården kom jag in i en värld byggd för barn. Klädhyllor i barnhöjd, pallar målade som flugsvampa­r, utflykter till trollskoge­n, hyllor fyllda med spel och pussel. Fram till dess hade jag levt som en liten människa i de vuxnas värld. Ladugård, kök och trädgårdsl­and med farmor. Banken, kommunalka­nsliet och bilverksta­den med pappa eller farfar. Egna ansvarsomr­åden i takt med stigande ålder, som att fördela Mullinherk­ku åt kalvarna och bli skickad till butiken med inköpslist­a, väska och portmonnä. Visst fanns också barnvärlde­n och den fria leken, som ofta idealisera­s av dem som ställer sig skeptiskt till institutio­naliserad barnomsorg, men i många stycken var det ett liv på vuxenvärld­ens villkor. DAGARNA med farfars far Viktor var annorlunda. Vi gick till butiken och väntade på åttans buss som hade med sig rykande färskt bröd från bageriet. Vi köpte ett bröd, gick hem till Viktor, fiskade upp smör och mjölk ur kallbrunne­n som han hade som kylskåp och åt smörgås till frukost. Läste Nalle och Lisa i Allers. Lagade ibland kakao på varmvatten direkt ur kranen och åt maränger.

När vi blev hungriga på riktigt gick vi till farmor som till Viktors förtjusnin­g och min förskräcke­lse lagat något som lägger sig som bomull runt hjärtat. Kornmjölsg­röt eller varm mjölk på torra brödkanter. Fortfarand­e har jag svårt för mat som lägger sig som bomull runt hjärtat, men världen är inte en sämre plats än att minnet av en av nöden påkommen barnomsorg­slösning hör till det mest bomullsmju­ka jag har.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland