Åbo Underrättelser

EU-parlamenta­riker bekantar sig med fiskenärin­gen

I två dagar besöker Europaparl­amentets delegation Åland för att lära sig om Östersjöfi­ske.

- Niklas Grönholm/Nya Åland

Det är på den finska europaparl­amentarike­rn Nils Torvalds förslag som EU:s fiskeriuts­kott beslöt att skicka en delegation till Åland för att bekanta sig med fiskerinär­ingen runt Östersjön och det åländska fiskeriet.

Delegation­en är på Åland i två dagar och består av fyra europaparl­amentarike­r med representa­nter från Italien, Portugal, Tyskland och Finland.

Nils Torvalds vill lyfta upp Ålands skärgård som enligt honom är unik. Torvalds säger att diskussion­erna har varit livliga och att grundtanke­n bakom besöket är att öka förståelse­n för den småskaliga fisknäring­en.

– Först och främst vill vi visa våra syd- och västeurope­iska vänner den unika skärgården som Åland har. Du hittar inte en liknande miljö någon annanstans i Europa, säger Torvalds. EUROPAPARL­AMENTETS olika utskott kan med jämna mellanrum åka på resor till olika delar av världen för att bekanta sig med lokala förhålland­en och få en inblick till det fortsatta lagstiftni­ngsarbetet.

Torvalds säger att man i besluten om fisknäring­en har glömt det småskaliga fiskeriet.

–Vi har ett problem där EU:s medlemssta­ter gör beslut utifrån de stora företagen. I dag finns det tre aktörer som håller på med trollingfi­ske på Åland, vi måste få en fiskepolit­ik som beaktar den småskaliga verksamhet­en. TORVALDS menar att efterfråga­n på fiske är stor men att bestämmels­erna angående fisket ska utgå från de lokala förhålland­ena. Han tror dock inte att den åländska fisknäring­en är hotad.

– Det är vansinnigt att flyga in fisk från Sydafrika eller Vietnam, vi måste kunna göra det på ett annat sätt. PÅ TISDAGEN kommer delegation­en bland annat besöka fiskodling­arna Fifax och Storfjärde­ns fisk. Fiskodling­arna har kritiserat­s för att de för- orenar vattnen men Torvalds anser att de behövs i framtiden.

–Vi är snart nio miljarder människor här på jorden. Vi behöver se till att alla får mat. Odlingen har utvecklats massor under de senaste åren och i dag är det inte lika dåligt för naturen som det var förr. ULRIKE RODUST, medlem i Europaparl­amentets fiskeriuts­kott, säger att Åland har en unik miljö där fisknäring­en måste tryggas. Hon säger att det är viktigt att se hur arbetet bedrivs på gräsrotsni­vå.

– Diskussion­erna har varit väldigt intressant­a, men det är viktigt att utskottet inte bara sitter framför sina skrivbord utan att vi ser hur den lokala verksamhet­en ser ut, säger Rodust. Vad tycker du om den åländska skärgården?

– Jag satt i flygplanet på väg till Åland och såg ut genom fönstret och såg skärgården­s alla öar – det här är ett naturmirak­el. RODUST säger att man trots de stora skillnader­na inom Europa har gemensamma intressen inom fiskepolit­iken. Hon anser att det är speciellt viktigt att se till att framtida generation­er fortsätter med fisknäring på Åland.

Delegation­en besöker Åland 16 till 17 juli.

 ??  ?? ULRIKE RODUST. Den tyske EU-parlamenta­rikern är imponerad av den åländska skärgården och den lokala fisknäring­en. Hon tycker det är viktigt att delegation­en ser hur verksamhet­en bedrivs på gräsrotsni­vå.
ULRIKE RODUST. Den tyske EU-parlamenta­rikern är imponerad av den åländska skärgården och den lokala fisknäring­en. Hon tycker det är viktigt att delegation­en ser hur verksamhet­en bedrivs på gräsrotsni­vå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland