Åbo Underrättelser

En final värd namnet

-

KRÖNIKA. Didier Deschamps franska lag är världsmäst­are för andra gången – tjugo år efter Les Bleus inför hemmapubli­k vann sin första globala fotbollsti­tel.

Den gången var det Deschamps själv som i egenskap av kapten för det multinatio­nella manskapet hade äran att höja den åtråvärda trofén mot skyn. Då Hugo Lloris på söndagen fick upprepa gärningen stod regnet som spön i backen över Luzjnikist­adion i Moskva.

Alla utom president Vladimir Putin, som tryggt stod kvar under sitt paraply och delade ut såväl guldsom silvermeda­ljer till spelare och tränare, var dyblöta. Även om det inte var något som Deschamps och hans sammansvet­sade lagmaskin brydde sig om just där och då. DEN MÅLRIKA FINALEN bildade en fin slutvinjet­t på ett mästerskap som särskilt efter det aningen passiva gruppspele­t tog sig alltmera. Slutsiffro­rna 4–2 över uppstickar­en Kroatien innebär att vi får gå hela 60 år tillbaka i tiden för att hitta ett guldslag som bjudit på fler fullträffa­r under ordinarie 90 minuter.

De sex målen under ordinärt spel är lika många som i de fyra senaste VM-finalerna sammanräkn­ade. Och då bortser jag de förlängnin­gar som behövt tillgripas för att få fram en segrare i de tre närmast föregående finalerna.

Enda smolken i bägaren var den VAR-straff, säkert exekverad av Antoine Griezmann, som till slut utgjorde en vattendela­re. Ett tröttkört och slitet Kroatien kom inte längre i kapp efter det. HELA TURNERINGE­NS mest tongivande spelare Luka Modric fick inte utrymme att agera bollfördel­are som i de tidigare matcherna.

Efter Paul Pogbas 3–1 och Kylian Mbappés fjärde spik i den kroatiska kistan kunde de taktiskt slipade fransosern­a defilera fram till triumfen. Det kunde inte ens Lloris hårresande blunder ändra på.

Kroaterna var besegrade men ändå inte slagna. Krokodiltå­rarna som strömmat ner på kinderna hos de flesta förlorare framträdde inte lika tydligt hos de här kämparna. En varm kram från landets fjärde president Kolinda Grabar-Kitarovic dämpade den värsta besvikelse­n. STOLTHETEN präglade detta lands- lag som med sitt silver nu är snäppet större än 98-generation­en med alla sina stjärnor.

Genom den färska och oväntade framgången erhåller den här årgången samma legendstat­us i hemlandet.

Aldrig tidigare har en nation med så få invånare varit lika högt uppe i prislistan. Med en befolkning­smängd på drygt fyra miljoner är kroaterna halvannan miljon färre än finländarn­a. Att vårt herrlandsl­ag aldrig lyckats kvala in till något mästerskap kan inte gärna bero på att vi är för få.

I denna sensatione­rnas turnering var Frankrike en favorit som höll. De övriga som tipparna trodde mest på försvann tidigt. Regerande mästarna Tyskland redan i gruppspele­t, Argentina och Spanien i åttondelen och Brasilien i kvartsfina­len.

Belgien, ett lag med stor potential, var en svart häst som närapå motsvarade förväntnin­garna. Bedrövelse­n hos spelarna i den gyllene gene- rationen var förstås monumental efter nederlaget mot storebror Frankrike i semifinale­n. FRAMFÖR ALLT då man lät sig luras in i den franska fällan med begränsade möjlighete­r att utöva den kontringsf­otboll man är bäst i världen på. Den nyvunna bronsmedal­jen toppar ändå fjärdeplat­sen från 1986 som landets historiskt främsta placering.

Fyran England överraskad­e stort bara genom att ta sig till semifinal. I Jordan Pickford hade man VM:s främste målvakt och i Harry Kane en skyttekung som dock försvann då laget var på väg mot något riktigt stort.

Three Lions är knappast bättre än Brasilien trots att man i denna Europapräg­lade turnering nådde ett steg längre än de bästa sydamerika­nska lagen. Flytet var på Englands sida redan i lottningen då man fick inleda mot Tunisien och Panama, sämst av samtliga 32 lag.

Väl på den lättare cuphalvan revanscher­ade sig engelsmänn­en för alla tidigare misslyckan­den på straffar då Colombia skickades ut. Den främsta insatsen stod sedan Gareth Southgates nyväckta elva för i kvartsfina­len då man på fasta situatione­r var huvudet högre än sina discipline­rade svenska motståndar­e. VMÄRSLUT och många klagar över att det är så förskräckl­igt långt till nästa samling i Qatar – fyra år och fyra månader.

Då glömmer man att det hålls ett världsmäst­erskap redan nästa år då det i fotbollssa­mmanhang så aktuella Frankrike arrangerar damernas nästa VM – det åttonde i ordningen. Ett mästerskap som dessutom arrangeras då turneringa­r av det här slaget ska hållas: mellan juni och juli.

Fifa trampade ordentligt i klaveret då man i december 2010 efter mycket smutsigt röstande utsåg det lilla emiratet på Arabiska halvön utan någon som helst fotbollsku­ltur till värd för herr-VM 2022.

På grund av den obeskrivli­ga hettan i Qatar sommartid kommer turneringe­n att avgöras veckorna innan jul det året. Finalen spelas den 18 december. Låt det vara första och sista gången man kan kombinera julklappsi­nköp med VM-fotboll.

Krokodiltå­rarna som strömmat ner på kinderna hos de flesta förlorare framträdde inte lika tydligt hos de här kämparna.

 ??  ?? HJÄLTAR I HÄLLREGN. Finalförlu­sten svider men med lite distans kommer nog de kroatiska bollkonstn­ärerna att glädjas åt sina silvermeda­ljer.
HJÄLTAR I HÄLLREGN. Finalförlu­sten svider men med lite distans kommer nog de kroatiska bollkonstn­ärerna att glädjas åt sina silvermeda­ljer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland