Åbo Underrättelser

Rar repertoar i Hitis kyrka

- Folke Forsman

Konsertens höjdpunkt i Hitis stämningsf­ulla korskyrka blev Antonin Dvoráks (1841–1904) Stråkkvart­ett nr 12 F-dur.

altfiol (här framförd på cello) över ett tema av Händel visar respekt för den barocktida kontrapunk­ten men ger även fiolstämma­n stora virtuosa gester och avslutas i en klassisk durkadens.

Jag fick den uppfattnin­gen att Anna-Liisa Bezrodny hade det lite kämpigt med Halvorsens tekniska infall (skrivna för honom själv?) men hon redde framgångsr­ikt ut problemen och Jan-Erik Gustafsson cello sekunderad­e alert och vackert vibrerande. KONSERTENS HÖJDPUNKT i Hitis stämningsf­ulla korskyrka blev Anto- nin Dvoráks (1841–1904) Stråkkvart­ett nr 12 F-dur.

Violiniste­rna Sonja och Katinka Korkeala, altisten Wen Xiao Zheng och cellisten Jan-Erik Gustafsson bildade en förvånansv­ärt helgjuten ensemble där man till exempel kunde njuta av Gustafsson­s cellosolo i lento-satsen och låta sig dras med på finalsatse­ns fartfyllda tågresa. JAG HAR NU TRE somrar i rad haft förmånen att besöka i musikfests­pelens konserter i Hitis kyrka. Publiken på konserten i lördags bestod endast av en handfull lyssnare.

Visst är kyrkans bänkar fasansfull­t obekväma och visst bestod programmet av mer eller mindre obekant musik men stämningen den fagra sommardage­n var helt förtjusand­e.

Hitisborna bör se upp – om publiksiff­rorna går ner finns antagligen risken att festspelen i fortsättni­ng- en struntar i Hitis. Ett problem är måhända det relativt höga inträdet. Vad är bättre, 40 lyssnare som betalar 25 euro eller 140 lyssnare som betalar 15 euro?

 ??  ?? HITIS KYRKA. Stämningen var helt förtjusand­e, skriver recensente­n.
HITIS KYRKA. Stämningen var helt förtjusand­e, skriver recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland