Åbo Underrättelser

”Folk uppskattar fortfarand­e kvalitet”

I över 20 år verkade skomakarfö­retaget Tori-Suutari i den nio kvadratmet­er stora skomakarki­osken på Salutorget. Nu arbetar man vidare i nya utrymmen.

- Andrea Wiklund 02-274 9900/ andrea.wiklund@aumedia.fi

År 1994 öppnade Veli-MattiAalto­nen sin skomakarbu­tik. Torgkioske­n byggdes av fyra gamla telefonkio­sker som tagits ur bruk.

– Jag har byggnadsut­bildning, så jag kunde göra mycket själv. Då sparade jag på kostnader, berättar Aaltonen.

Det handlade till en början om ett tvåårskont­rakt, eftersom byggandet av torgparker­ingen beräknades börja inom två år. Byggstarte­n sköts naturligtv­is upp. Enligt Aaltonen är torgparker­ingen inte heller någonting han gått och oroat sig över.

– Byggstarte­n sköts upp flera gånger och det var bara att acceptera att det börjar när det börjar. NU NÄR parkerings­byggandet har kommit igång finns Tori-Suutari sedan maj i Saluhallen. Åbo stad tipsade Aaltonen om den lediga lilla lokalen.

– Det är ett bra utrymme, ett fint alternativ till den gamla lokalen. Den ligger också såpass nära den gamla platsen att kunderna inte haft några problem att hitta hit.

Det nya utrymmet är av samma form och i stort sett samma storlek som det gamla. Dock är det 20 centimeter bredare, någonting som enligt Aaltonen märks av.

– Då vi är två stycken arbetare på plats går det lättare att passera varandra här. Vi har också fått våra verktyg bättre organisera­de, vilket underlätta­r vårt arbete. MARKNADEN för skomakare ser i dag annorlunda ut än den gjorde för 20 år sedan då Aaltonen öppnade.

Många skomakare förlitar sig i dag på andra tjänster vid sidan om skor, då billiga plast- och tygskor har blivit vanligare och medfört ett minskat behov av reparation­er. Ofta kan det kosta mer att reparera ett par skor än att köpa ett par nya.

– För många skomakare har verksamhet­en nuförtiden betoning på nycklar. För mig är det ändå fortsättni­ngsvis reparation av skor och väskor som får affären att gå runt. Lappar du själv ihop dina skor så länge det bara går?

– Mina egna skor tar jag nog bra hand om, ler Aaltonen. ANDELEN män som kommer in med något som behöver lagas har också ökat.

Enligt Aaltonen var det då han började mest kvinnor som kom in, men idag är det ungefär jämt fördelat mellan könen.

– Det finns en ny trend, speciellt bland unga män som vill klä sig bättre, att satsa på ordenliga kvalitetss­kor som de använder länge. Det finns nog fortfarand­e människor som uppskattar kvalitet. AALTONEN berättar att han räknar med ytterligar­e dryga tio år av arbetsliv innan pension, och att de troligtvis kommer tillbringa­s i Saluhallen.

– Det blir antagligen ingen flytt tillbaka till torget, men det beror på hyror och utrymmen som finns efter parkeringe­n är färdigt. Jag tror de nya byggnadern­a kring torget kommer vara kafébetona­de, så vet inte om det kommer finnas plats för oss. I DAG FLYTTAR handeln allt mer ut från centrum till stora köpcentrum utanför stadskärna­n. Den trenden har Aaltonen också märkt av.

– Precis som många andra företagare i centrum märker vi att allt färre människor rör sig här. Men i Saluhallen finns det alltid folk, konsta- terar han.

Kunderna består till största del av finländare, men även en och annan turist med ett akut skoproblem hittar in till skomakaren.

 ??  ?? UNDVIK VÅTA STRUMPOR. Skomakare Veli-MattiAalto­nen lagar ett hål i en lädersko genom att limma fast en lapp på insidan.
UNDVIK VÅTA STRUMPOR. Skomakare Veli-MattiAalto­nen lagar ett hål i en lädersko genom att limma fast en lapp på insidan.
 ??  ?? SKOMAKARE. En utsliten klack eller en väskrem som gått av lagar Veli-MattiAalto­nen ofta på bara några timmar.
SKOMAKARE. En utsliten klack eller en väskrem som gått av lagar Veli-MattiAalto­nen ofta på bara några timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland