Åbo Underrättelser

Färre aktivitete­r och mer vila för de äldre

I servicehem och på vårdavdeln­ingar i Åbo och Åboland känner sig många trötta till följd av värmen.

- Patricia Torvalds 02-274 9900 patricia.torvalds@aumedia.fi

Hettan inverkar på många, speciellt äldre personers, hälsa.

Irja Viskari som bor på servicehem­met Barkbacken i Åbo är en av dem som får det jobbigt då temperatur­en stiger.

– Det känns nog i allra högsta grad. Jag har lungfibros och det påverkar mig mer än dem som kan andas normalt, berättar hon.

EEVA Salonen, fritidsled­are på Barkbacken, konstatera­r att de som bor på servicehus­et är trötta och behöver vila mer till följd av de höga temperatur­erna.

Vädret har samma effekt också på andra håll.

– Vi märker att de är tröttare och de vill inte äta och dricka lika mycket, konstatera­r Petra Karlsson, vikarieran­de ansvarig sjuksköter­ska för serviceboe­ndet Hannahemme­t på Kimitoön.

Trots hettan har ingen ännu blivit allvarligt sjuk, men personalen är på sin vakt.

– Vi har inte direkt märkt att någon skulle må sämre. Vi är här 24 timmar i dygnet så vi ser om det sker förändring­ar i någons mående, berättar vikarieran­de avdelnings­skötare Sari Gustafsson från Malmkulla vårdavdeln­ing i Pargas.

I DE OLIKA servicehem­men tar man till alla konster för att hålla utrymmen svala och de boende vid god hälsa. I vissa fall innebär det här mindre program och mer vila.

I Barkbacken har man bland annat tagit paus i vardagsgym­pan och överväger att ställa in en planerad allsångsda­g.

– Tidigare var vi mycket ute i träd- gården, som är väldigt fin, och det längtar vi efter nu. Ofta drack vi eftermidda­gskaffe där och hade olika program, berättar Viskari som redan väntar på hösten och svalare tider.

Något som personalen i de olika vårdinrätt­ningarna lägger stor vikt vid nu är att se till att alla får i sig tillräckli­gt med vätska.

– Vi gör extra dryckesron­der och har hela tiden värmen i tankarna, berättar Gustafsson.

INOMHUS försöker man med hjälp av gardiner och fläktar göra tillvaron så angenäm som möjligt men alltid lyckas det inte.

– Det här är ett gammalt hus och luftkondit­ioneringen kunde vara bättre så det är nog varmare än vanligt, hävdar Gustafsson.

– Vi gör vårt bästa men det finns inte så mycket vi kan göra åt vädret, konstatera­r Karlsson.

Viskaris knep för att klara värmen är att ta det lugnt.

– För det mesta försöker jag hålla mig stilla och så försöker jag dricka mycket. Om möjligt så hålls jag i skuggan. Som tur är har jag en bostad som det inte kommer direkt solljus till under dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland