Åbo Underrättelser

Rätt kvalitetst­änk ska ge lantbruket lysande framtid

» Skogsindus­trin dömdes ut, men återsuppst­od med besked. Samma kan göras också med lantbruket, anser jord- och skogsbruks­ministern.

- Stefan Holmström 040–5000873/ stefan.holmstrom@aumedia.fi

Det behövs snabba budgetåtgä­rder för att lösa de akuta problem som torkan förorsakar de olika lantbruksn­äringarna. Det här säger jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C), som besökte Axxells naturbruks­enhet Brusaby i Kimito i går.

– Jag har vissa tankar som jag ska diskutera med de andra regeringsp­artierna. Alla är eniga om att det ska göras något.

Leppä påpekar hur gårdar med skördeprob­lem tidigare har fått stöd genom energiskat­teåterbäri­ngar. De kom ändå med sådan fördröjnin­g att det hela var ohållbart för många.

– Det som görs ska ske snabbt, säger Leppä, som säger sig vara hoppfull inför det fortsatta budgetarbe­tet.

LEPPÄ HAR SJÄLV känt av torkans effekter på sin hemgård i Pertunmnaa. Han har nu fått ihop sjuttio procent av den ensilage (foder) som behlövs för gårdens sjuttio kreatur.

– Normalt brukar vi den här tiden på året ha allt vi behöver.

Han understryk­er att läget i södra Savolax inte är lika allvarligt som i andra delar av Finland och inte alls kan jämföras med andra europeiska länder.

– Sverige hör till de länder som kanske drabbats värst. Då jag nyligen satt i ett flyg ovanför Polen såg jag hur hårt torkan slagit till där.

TORKANHAR också väckt frågor om Finlands spannmålsr­eserver. Leppä är inte oroad.

– Finland har en av världens bästa lagar om tryggande av försörjnin­gs- beredskape­n. Alla länder har inte ens sådana lagar.

Det utesluter inte att man i Finland ska vara medveten om att det är skäl att vara redo på framtida kriser.

– I det här fallet är torkan ändå svår i hela Europa. Varifrån skulle vi nu få mer spannmål om alla andra är i samma situation?

Vi kunde luckra på våra krav och göra billigare mat men då skulle vi förlora vår konkurrens­fördel.

UNDERDEN öppna frågestund­en på Brusaby fick Leppä kommentera talrika frågor om bland anat skarvar, sälar, hjortar och byråkrati. Framför allt vill Leppä ingjuta framtidstr­o: De exportfräm­jande åtgärderna ger resultat. Finländska produk- ter värdesätts högt utomlands.

– Vem kräver de bästa croissante­rna? Fransmän. Och med vad gör de de bästa croissante­rna? Jo, med finskt smör

Det behövs mod att investera och ett varumärkes­tänk, säger Leppä.

– Vi kunde göra billigare mat men då skulle vi förlora vår konkurrens­fördel. Det finns köpkraft då det gäller högkvalita­tiva produkter.

Leppä påminde om vad som sades om skogssekto­rn.

– Den var död, ingen skulle mer investera i den. Förståsigp­åarna hade hade helt fel! Det samma kan vi göra för lantbruket. Det här är en tillväxtbr­ansch.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? BESTÄMD. Det som görs för att minimera torkans följder för lantbruket ska ske snabbt, säger jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä.
STEFAN HOLMSTRÖM BESTÄMD. Det som görs för att minimera torkans följder för lantbruket ska ske snabbt, säger jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland