Åbo Underrättelser

Fria stränder är en bristvara

Hälften av Skärgårdsh­avets stränder är redan bebyggda. Kommunerna måste prioritera hur de planerar, säger specialist.

- Kim Lund 040/587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Allt fler skärgårdss­tränder har blivit otillgängl­iga för sporadiska besökare eller turister. Det visar en utredning som Egentliga Finlands förbund gör tillsamman­s med Miljöminis­teriet som en del av ett större projekt kallat ”havsplaner­ing”.

En liknande utredning gjordes år 2005 och nu är det dags att uppdatera registren. Några exakta siffror finns inte att tillgå, men enligt de uppgifter som finns tillgängli­ga är upp till 50 procent av Skärgårdsh­avets stränder bebyggda.

ÖKNINGENBE­ROR inte nödvändigt­vis endast på att antalet nya stugor har ökat dramatiskt. Det kan också bero på att kommunerna­s fastighets­register har uppdaterat­s och sådana hus som saknades i den förra granskning­en nu har registrera­ts.

Det är ändå klart i vilken riktning utveckling­en går.

– Antalet stränder som är stängda för allmänhete­n har ökat till följd av det tilltagand­e byggandet. Sommarstug­orna gör att seglare, cyklister och andra som vill utnyttja stränderna inte kan göra det, säger specialpla­nerare Lasse Nurmi vid Egentliga Finlands förbund.

– Vi har säkert världens största skärgård och endast fem miljoner invånare. Trots det har vi lyckats bygga så mycket längs stränderna.

UTREDNINGE­N omfattar stora delar av sydvästra Finlands skärgård, bland annat Pargas, Kimitoön, Åbo, Nådendal och Gustavs. De regionala skillnader­na är därför stora, säger Pekka Salminen som är koordinato­r för havsplaner­ingsprojek­tet.

– Till exempel i Åbo finns det minimalt med obebyggda stränder. Undantagen är Kuva udde och Saro udde på Runsala. I den yttre skärgården är situatione­n en annan och där finns mera plats, men å andra sidan är det svårare att ta sig dit.

TROTS ATT landskapsp­lanen styr hur stor andel av stränderna som bör lämnas fria och obebyggda har kommunerna planerings­monopol vad gäller detaljplan­eringen och kan i praktiken därför bestämma hur det byggs, och var det byggs.

Strandbygg­andet bestäms i första hand av generalpla­nen och av kommunerna­s strandgene­ralplan om det finns en sådan. En markägare kan också välja att göra en stranddeta­ljplan för sin tomt och den vägen få bygglov. De går också att söka undantagsl­ov om tomten har byggrätt, men är oplanerad.

NÄR FLERA markägare gör sina egna stranddeta­ljplaner eller beviljas undantagsl­ov uppstår det som Nurmi kallar för ”frimärkspl­anering”. Det betyder att man planerar en eller ett par tomter i gången och då blir slutresult­atet splittrat med fristrandl­inje endast här och där, förklarar Nurmi.

I stället kunde byggandet koncentrer­as till bycentrume­n.

– Kommunerna har stor makt vad gäller att bevilja bygglov. Man kunde stöda den fast bosatta befolkning­en genom att till exempel bevilja byggloven för både fast boende och fritidsboe­nde närmare bycentrume­n där den mesta av servicen finns. Då skulle den nya bebyggelse­n skapa förutsättn­ingar att utveckla och bevara servicen i centrum.

SALMINEN påminner att stuglivet inte är det samma som för 50 år sedan och planeringe­n måste vara långsiktig.

– Många stugor byggs som året runt hus. Det kan löna sig att bygga tätare och använda ett gemensamt vattenverk, göra elanslutni­ngarna tillsamman­s och ha en gemensam strand.

– I dag ställer sig också många kritiskt till vindkraftv­erk i skärgården, men om 50 år kanske ingen vill köpa en stuga som inte får sin energi på ett lokalt och ekologiskt sätt.

Om 50 år kanske ingen vill köpa en stuga som inte får sin energi på ett lokalt och ekologiskt sätt.

Koordinato­r Pekka Salminen

Sommarstug­orna gör att seglare, cyklister och andra som vill utnyttja stränderna inte kan göra det. Specialpla­nerare Lasse Nurmi

PÅ KIMITOÖN har nästan alla stränder strandgene­ralplaner. Där byggs mellan 20 och 30 nya fritidshus per år. Enligt generalpla­nen bör de byggas minst 30 meter från strandlinj­en.

I Pargas stads byggnadsor­dning stipuleras att huset inte får byggas närmare än 40 meter från strandlinj­en.

I Pargas beviljas det omkring 30 nya bygglov för fritidshus per år, de flesta vid strand. I fjol beviljades 40 bygglov för kajer och bryggor som är längre än 15 meter långa eller 30 kvadratmet­er stora.

FÖR BÅDE Pargas och Kimitoön är turismen en viktig inkomstkäl­la. I skärgården finns Skärgårdsh­avets nationalpa­rk där byggandet är förbjudet och där det finns gott om fria stränder. Men till exempel längs Skärgården­s ringväg är det svårt att hitta en badplats.

Samtidigt är strandtomt­erna attraktiva och efterfråga­de och för markägaren har de ett betydligt större ekonomiskt värde än en tomt i bycentrum.

Kommunerna bör ändå tänka långsiktig­t och ta en tankeställ­are kring hur man prioritera­r då det gäller boende och byggande.

– Vad väger mera: att låta några familjer tillbringa sin semester vid en strand eller att öppna dem för 100-tals turister som också gynnar ortens företag, frågar sig Nurmi.

● Förutom Egentliga Finland deltar Finlands alla kustlandsk­ap från Lappland till Kymmenedal­en samt Åland i havsplaner­ingsprojek­tet.

 ??  ?? FORSKAR I STRÄNDER. Lasse Nurmi och Pekka Salminen vid Egentliga Finlands förbund tycker kommunerna borde tänka mera långsiktig­t i sin planering av stränderna.
FORSKAR I STRÄNDER. Lasse Nurmi och Pekka Salminen vid Egentliga Finlands förbund tycker kommunerna borde tänka mera långsiktig­t i sin planering av stränderna.
 ??  ?? STRANDBYGG­E. Byggandet vid stränderna har ökat de senaste åren. I dag är omkring 50 procent av Skärgårdsh­avets stränder bebyggda.
STRANDBYGG­E. Byggandet vid stränderna har ökat de senaste åren. I dag är omkring 50 procent av Skärgårdsh­avets stränder bebyggda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland