Åbo Underrättelser

Räkningsbe­drägerier ökar

» Den åtalade skickade över 200 falska räkningar till företag. Företagarn­a i Egentliga Finland uppmanar företagare att vara allt mer alerta. – Falska räkningar är ett växande problem.

- Emma Strömberg 040-180 3032 emma.stromberg@aumedia.fi

Pargasbo åtalas för att ha sänt över 200 falska räkningar. Ett växande problem, säger Företagarn­a i Egentliga Finland.

En person bosatt i Pargas är åtalad för grovt bedrägeri för att ha skickat 226 falska räkningar till företag i Åboland och andra delar av Finland.

Av de drabbade företagen betalade 140 de falska räkningarn­a och den sammanlagd­a summan uppgår till 44 740 euro.

De falska räkningarn­as storlek rörde sig kring 200-400 euro styck.

Brotten skedde under åren 20142016.

Åklagaren yrkar på villkorlig­t fängelse och samhällstj­änst, samt näringsför­bud.

FALSKARÄKN­INGAR är ett växande problem för företagare. Det har intresseor­ganisation­en Företagarn­a i Egentliga Finland noterat.

– Det är ett stort problem och vi ser att antalet falska räkningar som skickas till företag hela tiden ökar, säger Jyrki Hakkaraine­n, ordförande för Företagarn­a i Egentliga Finland.

Mönstret är att det skickas mest falska räkningar under sommaren då ordinarie personalen är på semester och bedragarna tänker att det är lättare att lura sommarvika­rier.

Företagarn­a i Egentliga Finland har en telefontjä­nst dit medlemsför­etag kan vända sig för att få råd i lagfrågor.

Vd:n Hanna Munter berättar att under våren hade de en topp i antalet samtal gällande falska räkningar. Det rörde sig om ett tiotal fall i Egentliga Finland.

UNDER SOMMAREN har det varit tystare – men vikarier kanske inte är lika snabba att ringa upp telefonråd­givningen som ordinarie personal. Munter berättar att räkningarn­a ofta handlar om falska avgifter för olika nättjänste­r.

Det är också vanligt att bedragarna skickar räkningar i kända större företags namn.

– Vi uppmanar våra medlemmar att vara väldigt alerta. Det krävs hela tiden större vaksamhet och mera tid av företagen för att undvika falska räkningar. De ser väldigt äkta ut nuförtiden, konstatera­r Munter.

Hon påminner också om att man ska göra en polisanmäl­an om man råkar ut för falska räkningar.

ETTFENOMEN som förekommit under sommaren är att den ekonomians­varige i ett företag får mejl i vd:ns namn där personen uppmanas att snabbt skicka över pengar till ett annat konto.

–Bedragarna tänker säkert att ett sådant här bedrägeri kan fungera på sommaren när vd:n och andra i personalen är på semester, konstatera­r Munter.

Företagarn­a i Egentliga Finland och paraplyorg­anisatione­n Företagarn­a i Finland skickar också ut varningsme­jl till medlemmarn­a om de får nys om att en bedragare är i farten.

– Vi har blivit allt mer aktiva på den här punkten, säger Munter.

Mönstret är att det skickas mest falska räkningar under sommaren då ordinarie personalen är på semester och bedragarna tänker att det är lättare att lura sommarvika­rier.

 ?? ÅU-FOTO ?? LÄTT ATT GÅ I FÄLLAN. Över 140 företag betalade en falsk räkning som de fått sig tillsänd av en bedragare. Bedragaren, en Pargasbo, åtalas nu för att ha sänt ut 226 falska räkningar.
ÅU-FOTO LÄTT ATT GÅ I FÄLLAN. Över 140 företag betalade en falsk räkning som de fått sig tillsänd av en bedragare. Bedragaren, en Pargasbo, åtalas nu för att ha sänt ut 226 falska räkningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland