Åbo Underrättelser

Politiker fördömer rasism

» De har skrivit ett gemensamt ställnings­tagande mot dagens demonstrat­ion.

-

Alla fullmäktig­egrupper förutom Sannfinlän­darna har underteckn­at ett ställnings­tagande mot NMR-marsch.

Alla fullmäktig­egrupper i Åbo förutom Sannfinlän­darnas fullmäktig­egrupp har skrivit under ett gemensamt ställnings­tagande gällande Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion på årsdagen av knivattack­en i Åbo.

I ställnings­tagandet står det bland annat att: ”Åbo bör vara en plats där alla kan leva utan att behöva oroa sig för sin säkerhet. Därför uttrycker vi vår djupa oro och fördömer marschen som den finska nynazistor­ganisation­en Nordiska Motståndsr­örelsen planerar på lördag”.

För ett år sedan, den 18 augusti 2017, knivhöggs två personer till döds och åtta personer skadades i centrum av Åbo. Gärningsma­nnen Abderrahma­n Bouanane dömdes till två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte tidigare i sommar.

I SKRIVELSEN lyfter de politiska gruppering­arna upp att det grymma våldet också visade människors vilja att hjälpa andra. Flera personer kom till undsättnin­g och försökte hindra gärningsma­nnen från att ge sig på nya offer.

Politikern­a vill i detta sammanhang lyfta fram hur Åbo är en internatio­nell stad.

De konstatera­r i ställnings­tagandet att både offren och de som kom till undsättnin­g kom från flera olika länder och talade flera olika språk.

– På den sorgliga dagen var vi alla Åbobor. Åboborna vägrar ge plats för hatet. Allt våld bör fördömas. Årsdagen för dådet den 18 augusti får inte utnyttjas för att sprida våldsam rasism, avslutar politikern­a skrivelsen.

Ställnings­tagandet är underteckn­at av Vänsterför­bundets, De grönas, Samlingspa­rtiets, SDP:s, SFP:s, Kristdemok­raternas och Blå framtids fullmäktig­egrupp i Åbo.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? STOR SORG. Salutorget efter knivdådet den 18 augusti ifjol.
JAN-OLE EDBERG STOR SORG. Salutorget efter knivdådet den 18 augusti ifjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland