Åbo Underrättelser

”Det handlar om pengar”

» Pargas planläggni­ngschef Heidi Saaristo–Levin: Det är svårt att marknadsfö­ra mark som vi inte äger. Vi försöker styra utveckling­en närmare centrum för att garantera bra kommunal service men också för att stöda privatföre­tagare.

- Kim Lund

Cirka 50 procent av Skärgårdsh­avets stränder är bebyggda. Hur är det i Pargas, planläggni­ngschef Heidi Saaristo–Levin finns det tillräckli­gt med lediga stränder i Pargas?

– Visst finns det lediga stränder, men frågan är om de är på rätt ställe för dem som vill idka friluftsli­v. Men det beror på vad man söker. Det finns många fina badständer och friluftsom­råden som Norrbyholm­en och Lillholmen.

– Men kanske man i turismsyft­e kunde fästa mera uppmärksam­het vid att köpa mark där det är möjligt, eller samarbeta med markägaren för att öppna stränderna. Vi har en stor skärgård som lockar folk, men om vi inte äger marken kan vi inte marknadsfö­ra den. Det här utgör en helhet som det tål att fundera på.

kommunen via planläggni­ngen styra byggandet så att det skulle finnas flera lediga stränder?

– Nog kan vi det, men jag tycker inte att vi hittills har planerat fel. Det finns lediga stränder i enlighet med landskapsp­lanen och generalpla­nen. Men de stränderna är privata.

– Om de förtroende­valda så vill, finns det anslag för att köpa mark som kunde utnyttjas som friluftsom­råden och som skulle gynna både fast boende och fritidsboe­nde. Sist och slutligen handlar det om pengar och hur man vill använda dem.

kommunen varit för frikostig med att bevilja bygglov för bryggor och stugor vid stränderna?

– Nej. Vi följer generalpla­nen och byggnadsor­dningen som har tydliga anvisninga­r för byggandet. Till exempel avståndet till stranden och hur huset passar i miljön.

Iartikeln här bredvid tycker specialpla­nerare Lasse Nurmi att byggandet borde koncentrer­as närmare bycentrum. Hur gör man i Pargas?

– Vi välkomnar tanken och försöker styra utveckling­en närmare centrum för att garantera bra kommunal service men också för att stöda privatföre­tagare. Men eftersom vi inte är markägare är det en utmaning, men vi gör vårt bästa. Det hjälper inte heller att bygga ett hus, det borde vara en större helhet. I Nagu gjordes ju ett gott försök.

gällde Ernholmspr­ojektet i fjol då Pargas stad tillsamman­s med ett konsortium ville köpa ett 20 hektar stort markområde på Ernholm i närheten av kyrkbyn.

Man planerade att bygga ett större bostadsomr­åde med upp till 100 bostäder. Projektet stupade på att markägarna inte ville sälja.

 ?? KIM LUND ?? PLANLÄGGNI­NGSCHEF. Heidi Saaristo-Levin.
KIM LUND PLANLÄGGNI­NGSCHEF. Heidi Saaristo-Levin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland