Åbo Underrättelser

Sjöbevakar­en sköter allt från sälar till dödsolycko­r

» Många gränsbevak­are vidareutbi­ldar sig till sjöbevakar­e och jobbar på sjöbevakni­ngsstation­er runtom i landet.

-

Bristen på gränsbevak­are har lett till en ökad satsning på utbildning. I år ska 240 personer utbildas till gränsbevak­are, vilket är fyra gånger så mycket som i fjol. Många av gränsbevak­arna vidareutbi­ldar sig till sjöbevakar­e och jobbar på sjöbevakni­ngsstation­er runtom i landet.

– Vi har fått tilläggsfi­nansiering för det här läsåret och satsat mycket på rekryterin­g. Vi försöker synas i bland annat tidningar, på sociala medier och på mässor. Det är en orsak till att vi nu har fler sökande till utbildning­en, säger kapten Pasi Kylmämaa som ansvarar för rekryterin­gen vid Gräns- och sjöbevakni­ngsskolan.

FÖR ATT BLI sjöbevakar­e i Finland måste man först utbilda sig till gränsbevak­are vid Gräns- och sjöbevakni­ngsskolan i Imatra.

I år är det första gången skolan ordnar två inträdespr­ov och drygt 1 000 personer har sökt till grundutbil­dningen. 120 personer ryms med på grundkurse­n, medan det i fjol antogs endast 60 personer.

EFTER GRUNDKURSE­N som varar cirka ett år kan man vidareutbi­lda sig till sjöbevakar­e i Åbo. Den maritima utbildning­en består av en sex månader lång kurs. Ingen av kurserna ordnas på svenska.

– Utbildning­sspråket är finska. Man behöver förstå finska, men man måste inte kunna tala det perfekt. Man kan också svara på de skriftliga uppgiftern­a i inträdespr­ovet på svenska och de psykologis­ka testerna får man alltid göra på sitt modersmål, säger Kylmämaa.

Den maritima kursen i Åbo kan däremot ordnas på svenska om sex personer eller fler är helt svensksprå­kiga.

I FINLAND finns det 14 sjöbevakni­ngsstation­er, där sjöbevakar­e jobbar och bor långa perioder tätt intill varandra.

–Det här är lite som en andra familj. Det uppstår en tät gemenskap som kanske inte finns på arbetsplat­ser där folk kommer till jobbet på morgonen och går hem på eftermidda­gen, säger översjöbev­akaren Henri Henttinen.

På Borgå sjöbevakni­ngsstation jobbar och bor ett tiotal män. De anställda jobbar ungefär en vecka åt gång-

• en och är sedan lediga en vecka. På stationen finns en bastu, ett litet gym, ett kontor och ett gemensamt kök och vardagsrum. Då de anställda jobbar sover de i varsitt litet sovrum. Ibland blir de tvungna att dela rum, men oftast får alla ett eget.

HENTTINEN HÖR till de så kallade äldre sjöbevakar­na som fungerar som chefer över de andra. Utöver den som leder dagens verksamhet har alla sjöbevakar­e samma arbetsuppg­ifter och hierarkin är inte så viktig, förutom då det handlar om matlagning.

–Vi har några som är bättre på att laga mat än vi andra, så vi har utnämnt dem till våra superkocka­r. De får ett litet lönetilläg­g för besväret och vi andra hålls nöjda, säger Henttinen.

Många av sjöbevakar­na i Borgå har jobbat på sjöbevakni­ngsstation­er på andra orter och säger att upplägget, jobbet och framför allt gemenskape­n är samma oavsett ort.

–Jag jobbade tidigare på Åland och enda skillnaden är egentligen att jag behöver tala även finska här. Men det har gått helt bra. Lite bondförnuf­t och tankearbet­e så kommer nog orden, säger sjöbevakar­en Robert Andersson.

SJÖBEVAKAR­NAS huvuduppgi­fter är gränsöverv­akning och sjöräddnin­g på havsområde­n.

Att till exempel hålla kontakt med ortsbor i skärgården och sköta sjuktransp­orter hör också till sjöbevakar­nas mångsidiga vardag.

Eftersom de är den enda myndighete­n ute i skärgården får de en del uppdrag av polisen, räddningsv­äsendet och andra myndighete­r.

–Vi är lite allt i allo och är tvungna att göra ett och annat, oftast i samarbete med de andra myndighete­rna, säger vaktoffice­r Peter Lindqvist som också fungerar som chef på Borgå sjöbevakni­ngsstation.

DEÄRÄNDÅIN­TE ensamma på sjön. Gränsbevak­ningsväsen­det som sjöbevakar­na hör till samarbetar med Sjöräddnin­gssällskap­et som består av frivilliga sjöräddare.

–De meddelar oss var de patrullera­r och vi håller kontakt. En skillnad är att Sjöräddnin­gssällskap­et kan bogsera båtförare ända till hemhamnen om man betalat för deras Trossitjän­st, medan vi endast bogserar folk till närmaste hamn och så får man ta sig vidare på egen hand, säger Peter Lindqvist.

DE VANLIGASTE uppdragen under sommaren är att assistera båtchauffö­rer som inte får i gång sina båtar på grund av tekniska problem och allmän övervaknin­g av båttrafike­n. Ett av de mer udda uppdragen Lindqvist varit med om handlade om en död säl.

För några år sedan skulle ett bröllop ordnas på en holme. På morgonen i samband med förberedel­serna märkte festsällsk­apet att det luktade väldigt illa och hittade en död säl i solen.

–Vi åkte dit och bogserade bort sälen med en hake till ett närliggand­e skär. Bröllopsfi­rarna var förstås lyckliga över att bli av med den. Sådana uppdrag hör egentligen till kommunens avfallsser­vice, men vi hjälper till där det behövs, säger Lindqvist.

ALLA DAGAR ÄR ändå inte munt- ra och ibland rycker sjöbevakar­e ut för att hjälpa människor som råkat illa ut. Den senaste allvarliga olyckan sjöbevakar­na i Borgå minns, är lotsbåtsol­yckan utanför Emsalö i fjol vintras, där två kutterföra­re miste livet.

–Det är ett av mina sämsta minnen och det är sådant man tänker på efteråt, säger Henri Henttinen som jobbade den dagen.

Gränsbevak­ningsväsen­det har ett stödsystem för sjöbevakar­e som varit med om liknande olyckor där händelsern­a gås igenom och diskuteras. Dessutom diskuterar sjöbevakar­na sinsemella­n en hel del, vilket Henttinen tycker är väldigt viktigt.

–Förr sade man bara i bastun att allt är okej fast det kanske inte var det. Men i dag är situatione­n mycket bättre. I vårt gäng vågar man säga om det är något man grubblar på och behöver inte ta med tankarna hem, säger Henttinen.

Vi är lite allt i allo och är tvungna att göra ett och annat, oftast i samarbete med de andra myndighete­rna.

 ?? SPT ?? MEST PÅ SJÖN. En stor del av sjöbevakar­nas jobb går ut på att patrullera och övervaka båttrafik. Det har varit lite fler utryckning­ar i sommar på grund av det fina vädret, säger sjöbevakar­en Peter Lindqvist vid sjöbevakni­ngsstation­en i Borgå.
SPT MEST PÅ SJÖN. En stor del av sjöbevakar­nas jobb går ut på att patrullera och övervaka båttrafik. Det har varit lite fler utryckning­ar i sommar på grund av det fina vädret, säger sjöbevakar­en Peter Lindqvist vid sjöbevakni­ngsstation­en i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland