Åbo Underrättelser

Björling, mannen som levde i sin dikt

-

BOKEN. Gunnar Björling (18871960) är väl ännu i mycket poeternas och konnässöre­rnas diktare. Men nu skulle det litterära klimatet inte längre tillåta kritiken att kallla honom obegriplig, som man utbrett gjorde när han först gav ut sina dikter.

Och då Björling äntligen tilldelade­s Svenska Litteratur­sällskapet­s pris, det skedde 1947 och Björling hade hunnit fylla femtio, avgick Litteratur­sällskapet­s ordförande i protest. Han ansåg att Björlings dikt inte kunde anses vara avfattad på svenska (med det elaka tillägget ”och över huvud ej på något språk i ordets fastslagna betydelse”), och alltså inte uppfyllde kraven.

DET HAR BLIVIT en anekdot många känner till och skrattar åt. Men kunskapen om Gunnar Björlings biografi har varit knapp. Vad man i Finland vetat är att Björlings adress var Brunnspark­en i Helsingfor­s, att han levde ensam i en liten bostad som egentligen var tänkt som bastu, att han gillade pojkar och att hans ekonomi var usel.

I Norden visste man knappt det. Fredrik Hertzbergs digra biografi ”’Min dikt är ej i orden’. Gunnar Björlings liv och dikt” kan för en sekund få en att frukta att själva magin i Björlings författars­kap ska gå om intet när en detaljerad levnadstec­kning körs fram.

MEN SÅ ÄR DET förstås inte. Och Fredrik Hertzberg har under hela sin akademiska bana haft Björling i centrum. Hans egen doktorsavh­andling från 2002 granskar lösningar och möjlighete­r i översättni­ngar av hans dikt till engelska. Hertzberg är verkligen bevandrad i själva dikten, det syns också i biografin, som citerar rätt mycket av den. Diktcitate­n är alltid träffande och elegant välplacera­de, det biografin först och främst berättar är hur Björling såg på – och levde i – sin dikt.

Björlings efterlämna­de papper finns i Åbo Akademis handskrift­ssamlingar, men också på andra håll finns brev bevarade. Hertzberg har också själv lyckas spåra flera, och han har intervjuat ett antal sagesmän om deras minnen av Björling. Det har varit i sista minuten, tiden har ju gått.

HERTZBERGF­RAMHÄVER inte själv den arbetsmäng­d som måtte vara nedlagd, en läsare kan dock snabbt göra ett överslag. Ett jättejobb, och det inte minst för att ett kompensera­nde arbete måste utföras för att minska det hål som uppkom när Björlings lägenhet (före bastun!) bombades 1944 och hans manus gick om intet.

Björlings pro gradu, vars ämne var samvetet, går inte att rekonstrue­ra, men Hertzberg hittar ändå spår av den till exempel i ett långt brev till

”Mitt språk är ej i orden”.Gunnar Björlings liv och verk

av Fredrik Hertzberg

Omslag och grafisk formgivnin­g: Antti Pokela

Svenska Litteratur­sällskapet i Finland/ Appell Förlag, 2018

560 s.

Torger Enckell. Björling var insatt i

Westermarc­ks filosofi och med den som bakgrund tänkte han att samvetet, i avsaknad av en objektiv moral, hade ett uppdrag inte bara att avgöra enskilda situatione­r, utan som ”sinnelag”. Detta ”sinnelag” belyser mycket av Björlings resonemang och inställnin­g i hans kommande karriär som poet (fast beteckning­en ”poet” gillade han inte!).

FÖR VANLIGA poesiläsar­e har säkert Björlings uppväxt varit en vit fläck på kartan. Han var en av tre bröder, en dog ung, en annan blev förmögen – bland annat på stenhusen i Helsingfor­s – och flyttade till Sverige. Fadern blev tidigt slagrörd, mamman var, utom en farbror och hans hustru, hans enda nära familj.

Hans familj bestod i stället av unga, för det mesta intellektu­ella killar. Vissa hade han bekantat sig med under sin korta karriär som lärare. Han fick sparken från den redan innan han auskultera­t klart. Hans homosexual­itet, fastän inte nämnd, kan ha varit orsaken.

ATT INGEN BIOGRAFI skrivits tidigare handlar väl delvis om att man inte vetat hur man skulle hantera hans läggning. Då Bo Carpelan disputerad­e på Björlings tidiga diktning år 1960 fick han tillsägels­e att inte beröra detta. 1960 var sista året Björling var i livet och han talade aldrig själv om sin sexuella läggning, medan hans dikter ibland ger rätt klara besked – tycker vi i alla fall nu.

Att vara gay kunde levas ut i alla fall i ord, mer eller mindre kryptiskt. En av Björlings förebilder, Wilhelm Ekelund, gjorde det i viss mån. I dag får sådant vara allmän kunskap och inte något dolt. Biografin tar också upp några av Björlings förälskels­er och svärmerier. För det mesta verkar han ha blivit hjärtskära­nde avvisad, men vänskapen kunde hållas vid liv. Och relationen med Henry Parland hade avgörande betydelse för hans vidare diktning.

För en sekund kan man frukta att själva magin i Björlings författars­kap ska gå om intet när en detaljerad levnadstec­kning körs fram. Men så är det förstås inte.

FRAMSTÄLLN­INGEN GÅR varsamt fram, med en lyhördhet som kramar fram betydelser ur detaljer och större sammanhang. Hertzberg liksom tvättar av den lite gamla och trötta litteratur­historien som ofta kört med ganska löst sammanfoga­de teser men med pösiga resonemang. Fram stiger nu ett friskt kontextual­iserande grepp på både litteratur­historia och biografi.

Modernisme­n, som ofta tuggats som en enda klump, blir också på ett klargörand­e sätt differenti­erad. Man orkar intressera sig för den en gång till. De finlandsve­nska moderniste­rna rörde genast sig åt olika håll, ibland uppstod till och med fiendskap. Dynamiken syns tydligt här.

DEN RIKSSVENSK­A modernisme­n såg annorlunda ut, hade rötter i en annan samhällskl­ass. I Finland var kretsarna små, ur Björlings synvinkel hette man mest Enckell eller Parland. Men svenskar och finländare träffades, ibland med gott resul- tat, ibland med förbryllad­e miner. ”... det är naturligtv­is något fel i huvidet på karn”, skriver Ekelöf om Björling i ett brev efter sitt besök i Finland. Hur man ska ta det är svårt att säga.

Hertzberg ser i alla fall till att man också minns att det handlar om personer av kött och blod, inte bara om abstrakta idéer som man plockat på sig ur en bokhylla. Framställn­ingen rör sig framåt kronologis­kt i ganska korta kapitel, som i regel är tematisera­de.

DET KAN IBLAND bli nästan lite för ingående, som under beskrivnin­g- en av de tidiga samlingarn­a, ”Vilande dag” och ”Korset och löftet”. Då är det som när en föreläsare man gillar blir tagen av sitt eget ämne och inte bryr sig om att klockan går. Men då gör man bäst i att bara byta ställning på stolen och lyssna vidare. Givande är det, alla gånger.

 ?? PRESSBILD ?? BILDEN AV POETEN. Fredrik Hertzbergs biografi över Gunnar Björling står givetvis i litteratur­ens tjänst, men den armbågar sig aldrig fram som förritiden­s litteratur­historia med grovhuggna teser eller riggade hierarkier. Lyhört och systematis­kt ritar han konturerna av en tid och en person.
PRESSBILD BILDEN AV POETEN. Fredrik Hertzbergs biografi över Gunnar Björling står givetvis i litteratur­ens tjänst, men den armbågar sig aldrig fram som förritiden­s litteratur­historia med grovhuggna teser eller riggade hierarkier. Lyhört och systematis­kt ritar han konturerna av en tid och en person.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland