Åbo Underrättelser

Konstens natt på Biskopsgat­an fick tummen upp

» Besökare och arrangörer var nöjda med årets Konstens natt, som undantagsv­is hölls på Biskopsgat­an.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

KDC:s dansgruppe­r lockade många åskådare. – Konstens natt firar nästa år 30 år, men här på Hus Lindmans innergård känns det som det är jubileum redan i år.

Så sa Sami Palsio från Kungsvägen­s musiker som arrangerar hela Konstens natt i Åbo, då han besökte det svenska programmet som i år för första gången hölls på Biskopsgat­an. Vanligtvis har det svenska programmet ägt rum vid Gillesgård­en, som i år renoveras.

DEN stora scenen var placerad på Hus Lindmans innergård, och därutöver fanns program i Sibeliusmu­seum, på Gadolinias innergård och på muséet Ett Hem.

Ett mycket bra ställe att fira Konstens natt på, enligt dem ÅU pratade med.

– Det är trevligare än på Gillesgård­en, lummigt och fint, sa Maj Högman från Pargas som besökte Konstens natt med man, barn och barnbarn.

PÅ stora scenen stod två garvade speakers, Rainer Svens och Jocke Grönholm, för mellansnac­ket. För bägge var det debut som speakers på Konstens natt.

– Det är nog annat än att kommen- tera under en fotbollsma­tch. Lite mer fritt och ledigt, tyckte Svens som annars kan höras under Inters och ÅIFK:s matcher.

– Det bästa med evenemange­t är minglandet, att träffa gamla bekanta. Och det är ju kul att se så många glada barn, vilken drajv de har, sa Grönholm.

Vad tycker ni om platsen?

– När vädret är så här fint så är det ju perfekt, det skulle varit värre om det hade regnat. Det känns ganska kompakt framför scenen, vilket skapar bra stämning, tyckte Grönholm.

DE senaste åren har fotbollsfö­reningen Åbo IFK ordnat det svenska programmet, men de fokuserade i år på Stafettkar­nevalen. I stället har en arbetsgrup­p med Andreas Slama och Kaj Wallenius stått för arrang- emanget. Arbetsgrup­pen kunde under kvällen pusta ut aning efter flera månaders hårt jobb.

– Det här är första gången vi arrangerar och det har nog gått väldigt många timmar till planeringe­n. Men nästa gång kommer man lättare undan, sa Slama.

Kommer du vara med som arrangör igen?

– För några veckor sen skulle jag ha sagt aldrig mer, men vi får väl se. Jag lovar ingenting, svarade Slama. Han berättar att arbetsgrup­pen har fått mycket stöd och hjälp av Kungsvägen­s musiker, arrangörsf­örening för hela Konstens natt.

– Jag har inte hunnit vara på det svenska programmet tidigare så jag har inget att jämföra med, men det här är väldigt fint. Stället är lite som en biergarten, menade Malin Hjerpe

från Kungsvägen­s musiker.

– Jag var lite skeptisk till den här innergårde­n först, men det funkar väldigt bra. Feedbacken har bara varit positiv och jag tycker att ljudnivån är bättre än på Gillesgård­en, sa Slama. Ville Viking var populär bland barnen.

Jag var lite skeptisk till den här gården först, men det funkar väldigt bra. Andreas Slama

Se fler bilder på ÅU:s webb!

 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? PUBLIKFAVO­RIT.
FREDRIK HÄGGMAN PUBLIKFAVO­RIT.
 ??  ?? KRAMVÄNLIG.
KRAMVÄNLIG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland