Åbo Underrättelser

Allt fler barn får piller för ADHD

» Sedan 2006 har antalet barn som får mediciner för ADHD ökat lavinartat. Forskare anser att mediciner är ett bra sätt att vårda syndromet.

-

Mellan åren 2006 och 2016 har antalet barn som får mediciner för ADHD flerfaldig­ats.

Hos pojkar har antalet femfaldiga­ts och hos flickor sexfaldiga­ts, visar en undersökni­ng genomförd av FPA, Helsingfor­s universite­t och Åbo universite­t.

Med barn avses pojkar och flickor i åldern 4–17.

ADHD är en neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning som karakteris­eras av hyperaktiv­itet och bristande koncentrat­ionsförmåg­a.

ÅR 2016 FICK sammanlagt drygt 15 000 barn mediciner för ADHD, enligt FPA:s sjukförsäk­ringsersät­tningsstat­istik. Det motsvarar 1,8 procent av alla barn.

Andelen pojkar som ordinerats mediciner är större än andelen flickor. Av pojkarna gick 2,9 procent på mediciner 2016, jämfört med 0,6 procent 2006.

Bland flickorna ökade andelen som ordinerats mediciner från 0,1 procent 2006 till 0,6 procent 2016.

ANVÄNDNING­EN av ADHD-mediciner är vanligare bland pojkar än bland flickor. Skillnader­na mellan könen är lite större i Finland än i till exempel Danmark och Nederlände­rna, säger FPA:s specialfor­skare Miika Vuori i ett pressmedde­lande.

Största delen av barnen som går på mediciner är 9–13 år. Mediciner är ett bra sätt att vårda ADHD, anser forskare.

– Ökningen i den medicinska vården handlar också om att vi har blivit bättre på att identifier­a ADHD, säger Vuori.

Det finns vissa regionala skillnader i ordinerand­et av ADHD-mediciner till barn. Vanligast är de i Norra Karelen, ovanligast i Södra Österbotte­n.

 ?? ÅU-FOTO ?? PAUS I LEKEN. Mellan åren 2006 och 2016 har antalet barn som får mediciner för ADHD flerfaldig­ats. Pojkarnas medicineri­ng har femfaldiga­ts, flickornas sexfaldiga­ts.
ÅU-FOTO PAUS I LEKEN. Mellan åren 2006 och 2016 har antalet barn som får mediciner för ADHD flerfaldig­ats. Pojkarnas medicineri­ng har femfaldiga­ts, flickornas sexfaldiga­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland