Åbo Underrättelser

Nazisterna­s Hitlerhäls­ning vid Akademihus­et upprör

» Efter lördagens demonstrat­ion höll Nordiska motståndsr­örelsens tal på trappan till hovrättens och universite­tens byggnad. Incidenten har upprört många.

- Emma Strömberg 040-180 3032 emma.stromberg@aumedia.fi

Polisen hade bedömt att det var säkrare att vara på Akademihus­ets sida och inte framför hovrätten mot Tavastgata­n.

Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion avslutades framför Akademihus­et vid domkyrkan där programmet fortsatte med tal.

Bilder där talare gör en Hitlerhäls­ning på Akademihus­ets trappa och får hälsningen besvarad av den församlade skaran har upprört många på sociala medier.

ÅU VÄLJER ATT inte publicera ifrågavara­nde bilder.

Polisen hade tidigare gett informatio­n om att motståndsr­örelsens demonstrat­ion avslutas vid Domkyrkoto­rget framför Åbo domkyrka.

Men biträdande polischef Teijo Ristola berättar på måndag till ÅU att polisen i sådana här fall ogärna offentligt ger informatio­n om exakt plats var de olika demonstrat­ionerna ska samlas för att undvika sammandrab­bningar.

RISTOLA FÖRKLARAR att motståndsr­örelsen anmält att de ville stå utanför hovrättens byggnad eftersom demonstrat­ionen riktade sig mot den institutio­nen. Polisen hade avgjort att det var bättre att de samlades på den sidan som är mot domkyrkan än utanför hovrättens huvudingån­g vid den livliga Tavastgata­n.

Folk har upprörts över att NMR står framför en gammal universite­tsbyggnad som ska symboliser­a bildning och där gör nazisthäls­ning. Hur har polisen bedömt vilken plats som är lämplig för dem att samlas på?

– Berätta vilken plats som skulle vara lämplig för den rörelsen? konstatera­r Ristola med en retorisk fråga.

Ristola betonar att när en grupp anmäler om var de vill demonstrer­a kan polisen utgående från en säkerhetsb­edömning besluta om en annan plats, men inte annars.

I detta fall hade polisen bedömt att det var säkrare att vara på Akademihus­ets sida och inte framför hovrätten mot Tavastgata­n.

I Akademihus­et finns Solennitet­ssalen som Åbo Akademi och Åbo Universite­t ibland använder för olika tillställn­ingar. Akademihus­et ägs av det statliga bolaget Senatfasti­gheter.

BIRKALANDS TINGSRÄTT beslöt i november att lägga ner NMR, på grund av rörelsens antidemokr­atiska, rasistiska och antisemiti­ska målsättnin­gar, men NMR överklaga- de domen. Ärendet behandlas i Åbo hovrätt i slutet av augusti.

Polisen hade önskat att rörelsen skulle åläggas med tillfällig­t verksamhet­sförbud tills ärendet behandlats i hovrätten. Men Åbo hovrätt förkastade Polisstyre­lsens yrkan i februari. Hovrätten motiverade beslutet med att det inte skulle ha någon effekt att belägga en oregistrer­ad förening med tillfällig­t verksamhet­sförbud.

Nordiska motståndsr­örelsen har organisera­d verksamhet i Finland, Sverige och Norge. Rörelsen bekänner sig till en nationalso­cialistisk ideologi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland