Åbo Underrättelser

Nådendal firar med mångsidigt program

» I år fyller Nådendal 575 år och jubileumså­ret till ära ordnas flera olika evenemang runtom i staden.

-

– Festlighet­erna inleds torsdagen den 23 augusti som brukar räknas som Nådendals födelsedag och pågår en dryg vecka, berättar Anu Anttila, kultur- och kommunikat­ionssekret­erare på staden.

Programmet som ordnas är varierande och innefattar både kulturoch idrottseve­nemang.

– Första dagen ordnas till exempel olika programpun­kter för barn samt loppmarkna­d på torget i Nådendal och på kvällen blir det picknick i kyrkoparke­n dit man får ta med sig egen korg och komma och umgås.

Festveckan avslutas sedan lördagen den första september med fyrverkeri­er över gamla stan.

DÄREFTER fortsätter programmet under veckan med bland annat opera, teater och maskerad samt idrottseve­nemang både skilt för skolelever samt för hela familjen.

– Festveckan avslutas sedan lördagen den första september med fyrverkeri­er över gamla stan.

TILL VISSA evenemang bör man köpa biljetter men flera har också fritt inträde. Till exempel under söndagen kan man gratis besöka olika museer i staden.

Den 23 augusti anses vara Nådendals födelsedag eftersom det var den dagen år 1443 som kung Kristofer officiellt godkände att Birgittine­rklos- tret skulle byggas där staden Nådendal i dag ligger.

– Vi är glada att få fira 575-årsjubileu­m i år, det var ingen självklarh­et att klostret skulle byggas här. I själva verket låg det först i Masku och därefter i Bjärnå innan det slutligen kom hit.

Då pilgrimer började komma till klostret och det därmed uppstod ett behov av tjänster bildades småningom staden Nådendal.

● Mer info om jubileumsv­eckans program och tidtabell finns på Nådendals webbsajt under fliken ”kultur”.

 ??  ?? ARRANGÖRER. Flera olika fritidsför­eningar är med och ordnar jubileumsp­rogrammet tillsamman­s med staden. Anu Anttila längst till vänster.
ARRANGÖRER. Flera olika fritidsför­eningar är med och ordnar jubileumsp­rogrammet tillsamman­s med staden. Anu Anttila längst till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland