Åbo Underrättelser

SFP väljer val på egen lista

SFP i Egentliga Finland satsar på en egen lista med 17 kandidater i riksdagsva­let. Det ska ge partiet synlighet och organisati­onen en kick.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Det finns en viss trygghet med ett valförbund, men egen lista ger möjlighete­r.

Kretsstyre­lsen för SFP i Egentliga Finland beslöt i går att gå till val på egen lista i riksdagsva­let våren 2019.

Partiet sökte tidigare en partner för ett valförbund, men varken Samlingspa­rtiet, De gröna eller Centern var intressera­de.

Det är första gången sedan år 2003 som SFP inte ingår ett valförbund i valkretsen.

KANDIDATSO­NDERINGEN kommer nu i gång på allvar och det blir full fart framåt, säger kretsordfö­rande Regina Koskinen. Den slutliga nominering­en görs i två omgångar. De första kandidater­na presentera­s efter mötet i oktober, de resterande ett par månader senare.

Hittills har endast SFP:s vice ordfö- rande Sandra Bergqvist, Ida Schauman, ordförande för SFP i Åbo och Niklas Guseff, fullmäktig­eledamot och omsorgsnäm­ndens ordförande i Kimitoön sagt att de står till förfogande efter att Stefan Wallin slutar som riksdagsle­damot i Egentliga Finlands valkrets efter att hans mandatperi­od tar slut i vår.

REGINA KOSKINEN, HUR SVÅRT

blir det att få ihop en full lista med 17 namn?

– Vi har redan några namn som vi bollar med och det finns många duktiga politiker i regionen. Att fylla listan är inget bekymmer.

Det är 15 år sedan SFP gick till val på egen lista. Är det en risktagnin­g? – Det finns en viss trygghet med ett valförbund, men en egen lista innebär också möjlighete­r. Den aktiverar fältet, medlemmarn­a och ger en boost för hela partiorgan­isationen. Vi får också synlighet i hela regionen.

HUR SVÅRT blir det att trygga det åboländska mandatet?

– Det är en större utmaning än med ett valförbund, men vi har många bra kandidater och med den go som vi har, så fixar vi det. Riksdagsva­let hålls den 14 april 2019.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? VÄLJARE. SFP går in för egen lista i riksdagsva­let i april och hoppas det mobilisera­r väljare och ger partiet synlighet.
ANJA KUUSISTO VÄLJARE. SFP går in för egen lista i riksdagsva­let i april och hoppas det mobilisera­r väljare och ger partiet synlighet.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? SÄKER PÅ FRAMGÅNG. Kretsordfö­rande Regina Koskinen tror att SFP lyckas behålla sitt mandat i riksdagen också på egen lista.
ANJA KUUSISTO SÄKER PÅ FRAMGÅNG. Kretsordfö­rande Regina Koskinen tror att SFP lyckas behålla sitt mandat i riksdagen också på egen lista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland