Åbo Underrättelser

Terrier dödades avvarg

» Jag har alltid tyckt att allt tal om vargar är överdriven rädsla. Tyvärr hade jag fel, säger hundens ägare Riitta Vartio.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

”Artturi” i Kimito jagade bort hjortar och mårdhundar – men vargen borde den ha låtit bli.

Nyheten om att en varg, av allt att döma, dödade en hund i Kalkila i Kimito natten till i söndags har väckt många reaktioner.

En del har gjort hundens ägare, synskadade pensionäre­n Riitta Var

tio, ledsen och upprörd.

– Någon har undrat på sociala medier hur jag kunde ha hunden lös, men jag hade ju bara ytterdörre­n öppen – det var så varmt ute – så han skulle få gå och göra sina kvällsbest­yr som han alltid brukade.

– Någon annan menar att jag glömde hunden ute hela natten men så var det inte alls. Han var ute bara en kort stund, så hörde jag ett stort djur springa bort. Jag gick ut och ropade och visslade och lyste med ficklampa men ingen Artturi kom så jag antog att han hade börjat jaga det stora djuret.

Vartio trodde att det stora djuret var en hjort. Att en varg skulle komma in på gården hade hon inte en tanke på.

– Jag har tyckt att allt tal om varg snarast har varit överdrivet. Tyvärr hade jag fel. Det är något fel då vilda djur kommer så här inpå husknutarn­a.

VÅGAR du skaffa en ny hund?

– Jag vet inte. I så fall måste jag låta bygga en inhägnad så den får springa fritt där, jag kan inte med att ha hun- dar kopplade hela tiden.

– Nog får hundägare tänka på hur de gör. Vargarna är ju i gång dygnet runt. För en tid sedan var bekanta nere vid stranden i grannbyn Tavastrona då en hjort kom rusande, flämtande med tungan hängande ut ur munnen, och i följande minut kom en varg som jagade den, nio på morgonen.

VARTIO flyttade till Kimitoön 2005 och tog tre år senare sin foxterrier­valp av Susanne Blomqvist.

– Sedan har Artturi och jag varit tillsamman­s dag och natt. Om mårdhundar eller hjortar var på väg in på gården så mötte han dem vid postlådan och jagade i väg dem.

– Troligen hade han jagat i väg en flodhäst också, utan att blinka, och vargen gav han sig lika glatt på. Men det skulle han inte ha gjort för vargen bet honom så en tand gick in i lungan. Artturi dog nog genast även om han släpade sig någon meter bort.

VARTIO hittade hundens halsband (ett halsband med blinkande lampor) på fältet en bit från hundkroppe­n som hon fick syn på först då det blivit ljust.

– Jag har svårt att röra mig och jag är synskadad, så hunden var ett väldigt viktigt sällskap. Hoppas andra hundägare inte behöver uppleva något liknande. Men jag skulle ändå vilja säga att Artturi dog med stövlarna på.

Jag skulle ändå vilja säga att Artturi dog med stövlarna på.

 ?? SUSANNE BLOMQVIST ?? ARTTURI. Eller FI MVA Ruby Cloud Arthur som han hette i utställnin­gssammanha­ng.
SUSANNE BLOMQVIST ARTTURI. Eller FI MVA Ruby Cloud Arthur som han hette i utställnin­gssammanha­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland