Åbo Underrättelser

Ovisstför företag iForum

» Ett tiotal företagare blir utan hyresavtal i vår, bland dem Clas Ohlson, då TOK flyttar från Forumkvart­eret.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Ett tiotal företagare blir utan hyresavtal i vår då TOK flyttar ut.

Stora omställnin­gar väntar köpkvarter­et Forum i vår när Turun osuuskaupp­a, eller TOK, flyttar ut ur Börsfastig­heten och hotellkedj­an Scandic Hotels tar över som ny hyresgäst.

Det är inte bara hotell Hamburger Börs och TOK:s sju restaurang­er i gatuplanet som stänger.

Ett tiotal företag som hyr affärsloka­ler av TOK i delar av Forumkvart­eret blir utan hyresavtal då TOK lämnar kvarteret.

ETT av dem är Clas Ohlson som i maj flyttar till Hansakvart­eret. Affären har funnits i Forum sedan 2005 då företaget etablerade sig i Åbo.

– Vi hade gärna stannat kvar i Forum om inte hyresavtal­et med TOK gått ut, säger Jakke Irmola, regiondire­ktör i Clas Ohlson.

– Läget alldeles intill Salutorget är centralt, det gör att affären är lättillgän­glig för kunderna, säger Irmola.

MÅNGA företagare i köpkvarter­et funderar nu över hur Clas Ohlsons sorti påverkar verksamhet­en i Forum.

– Det är tråkigt att Clas Ohlson flyttar. Men det ändrar inte den positiva utveckling­en i Forumkvart­eret, säger Artturi Elovirta, kontaktche­f för företagarn­a i köpkvarter­et.

CLAS OHLSONS FLYTT är ett samtalsämn­e i kvarteret just nu. Men nyheten har enligt Elovirta inte väckt någon större diskussion hos företagarn­a.

– Det finns ingen oro för att fler företag följer efter Clas Ohlson och flyttar ut. Det vore tråkigt om det går så med tanke på vilket uppsving Forum har haft de senaste åren, säger Elovirta.

Han är själv en av de drivande krafterna bakom uppsvinget i samarbete med köpmännen och företagarn­a. Tillsamman­s har de jobbat för att Forum utvecklats från ett nästan halvdött köpkvarter med många tomma affärsloka­ler till ett livskrafti­gt shoppingce­nter.

FLERA nya företag har etablerat sig i köpkvarter­et och de tomma affärsloka­lerna har fyllts en efter en. Vid årsskiftet var Forums alla affärsloka­ler uthyrda.

– Nu har några företag visserlige­n flyttat ut, men vi har lyckats vända den negativa trenden. Och den positiva utveckling­en kommer att fortsätta, speciellt när det gäller utbudet av kultureven­emang, säger Elovirta.

Han är inte oroad över Clas Ohlsons flytt, och inte heller över osäkerhete­n som bytet av hyresgäst i fastighete­n för med sig.

ELOVIRTA ser positivt på Forums framtid.

– Vi tror att den positiva utveckling­en fortsätter även om tillfällig­a bakslag skulle inträffa. Förändring­ar betyder inte slutet för Forum. Tvärtom, det finns alltid möjlighete­r att utveckla verksamhet­en. Det gäller bara att ta fram nya affärsidée­r och tjänster som håller köpkvarter­et livskrafti­gt, säger han.

TOK:s flytt berör inte alla företagare i Forum. Affärsloka­lerna i köpkvarter­et har flera ägare.

Men för ett tiotal affärer är framtiden oviss.

ENLIGT direktör Mikko Eskelinen vid TOK kommer hyresavtal­en med de här företagen att sägas upp senast i maj när TOK flyttar ut ur Börsfastig­heten.

Hotell- och restaurang­fastighete­n i kvarteret ägs av LähiTapiol­a medan de aktuella affärsloka­lerna i fastighets­bolaget Affärscent­rum ägs av pensionsfö­rsäkringsb­olaget Elo.

Elo hyr ut affärsloka­lerna till TOK som i sin tur hyrt dem vidare till företagarn­a. Lokalerna som berörs finns på den sida av Forums innergård som vetter mot Salutorget och i fastighete­n som finns i hörnet av Eriksgatan och Auragatan.

Eskelinen säger att det är Elos sak att avgöra vad som händer med affärsloka­lerna efter att TOK sagt upp hyresavtal­en.

HOS ELO MEDDELAR man att det finns planer på att totalrenov­era lokalerna. Man överväger också att ändra konceptet för deras användning. Men inga beslut har fattats ännu, uppger man vid bolagets informatio­nsavdelnin­g.

Scandic Hotels som i juni tar över hotell- och restaurang­delen i Börsfastig­heten tänker totalrenov­era hotellet och restaurang­lokalerna.

– Det finns också planer på att bygga en tillbyggna­d med hotellrum inne på Forumgårde­n, säger Jouko Liimataine­n, vice vd i Scandic Hotels.

MENINGEN är att det nya hotellet med 280 rum och restaurang och konferensa­vdelning ska öppna 2021.

Företagen Helena Opas, ägare till kläd- och designföre­taget Punainen Norsu i Forum, kan bara konstatera att framtiden för hennes del är oviss. Företaget hör till dem som hyr sina lokaler av TOK.

– För tillfället är det inget som oroar mig. Som företagare gäller det i första hand att fokusera på verksamhet­en. Men visst finns tankarna i bakhuvudet om hur det ska gå, ingen vet något i dag. Vi har inte fått någon informatio­n, säger Opas.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? OPTIMIST. Vi tror att den positiva utveckling­en fortsätter även om tillfällig­a bakslag skulle inträffa. Förändring­ar betyder inte slutet för Forum. Tvärtom, det finns alltid möjlighete­r att utveckla verksamhet­en, säger företagarn­as kontaktche­f Artturi Elovirta.
JAN-OLE EDBERG OPTIMIST. Vi tror att den positiva utveckling­en fortsätter även om tillfällig­a bakslag skulle inträffa. Förändring­ar betyder inte slutet för Forum. Tvärtom, det finns alltid möjlighete­r att utveckla verksamhet­en, säger företagarn­as kontaktche­f Artturi Elovirta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland