Åbo Underrättelser

Fansen njöt i Åboregn

» Finland har börjat Nations League på bästa möjliga sätt – men det finns fortfarand­e en hel del att slipa på.

- Sebastian Backman SPT

LANDSLAGSF­OTBOLL. Klockan har redan passerat midnatt då landslagsk­aptenen Tim Sparv står framför pressen i Åbo, iklädd spelkläder och sandaler. Han är mitt inne i ett resonemang om favoritska­pet i gruppen då han får höra hur det gick i matchen mellan Ungern och Grekland.

– Aj Grekland förlorade i dag? Det är inte fy skam…

TROTS att Finland toppar gruppen med tre poängs marginal håller Sparv fortfarand­e Grekland som gruppens favorit. Det är lätt att förstå resonemang­et: resultatmä­ssigt har Finland fått en pangstart – men på planen har inte allting fungerat som det ska. Det kan bli tufft mot grekerna om en månad.

Tack vare Teemu Pukkis tidiga ledningsmå­l klarade de blåvita av att hålla undan mot både Ungern och Estland. Men 1–0 är en skör ledning. I slutet av matcherna passiverad­es Finland och levde farligt.

– Jag vill särskilt att vi förbättrar spelet med boll. Jag tycker att vi inte är tillräckli­gt modiga och blir lite passiva, säger Sparv.

Han fortsätter:

– Jag vill se lite mer spelintell­igens. De perioder när vi bjuder in motståndar­en i matchen ska vi själva skapa chanser och alla ska delta. Men just nu är det bara att njuta. Landslaget har en månad att suga på karamellen innan matcherna i Nations League fortsätter – och visst känns det bra just nu. Efter matchen samlades spelarna i en ring. Vad sade kaptenen Sparv?

–Jag sa hur jäkla glad och stolt jag är. Vi hade två anfallsspe­lare där uppe som gjorde ett skitjobb och hade helt säkert velat att vi hållit i bollen mer. Men de accepterar sin roll och spelstilen.

Sparv säger att det finns en anda i landslaget som han älskar.

– Vi jobbar för varandra och gör försvarsar­betet till 100 procent. Jag står här som en stolt kapten.

Hur känns det i vaden?

– Den mår bra. Jag har inte haft några bakslag och vill ge ett stort tack till vår sundhetsst­ab. Jag har fått behandling flera timmar varje dag. Jag är väldigt tacksam, säger Sparv, som inte kunde starta mot Ungern, men spelade hela matchen mot Estland.

CHEFSTRÄNA­REN Markku Kanerva är inne på precis samma linje som Sparv: bättre kan det bli.

– Vi hade kunnat döda matchen och borde ha varit modigare. I lägen vi hade kunnat spela upp bollen i banan passade vi i stället bakåt. Det är småsaker som man kan fila på.

Det tål ändå att påpekas att Finland saknat några viktiga pjäser. Leverkusen­anfallaren Joel Pohjanpalo kan till exempel hjälpa till att sätta punkt för matcherna.

Fredrik Jensens, Alexander Rings och Glen Kamaras skador är av den lindrigare sorten och trion kan vara redo för spel den 12 oktober när Finland möter Estland på bortaplan. Till dess är det bara att njuta: det är inte varje år som Finland toppar en tabell.

– Det är fantastisk­t inspireran­de att vara med i ett sådant här lag, säger Sparv.

● Nästa Nations League-match spelas mot Estland i Tallinn den 12 oktober.

 ??  ??
 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? RENSNING I SISTA STUND. Det är fantastisk­t inspireran­de att vara med i ett sådant här lag, tycker kaptenen Tim Sparv (nummer 14 mitt i bild).
FREDRIK HÄGGMAN RENSNING I SISTA STUND. Det är fantastisk­t inspireran­de att vara med i ett sådant här lag, tycker kaptenen Tim Sparv (nummer 14 mitt i bild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland