Åbo Underrättelser

Migrations­verket ändrar praxis för afghanska asylsökand­e

» Migrations­verket meddelar att de uppdaterar sin beslutspra­xis för afghanska asylsökand­e efter att säkerhetsl­äget har försämrats

-

Migrations­verket har uppdaterat sina principer för hur de behandlar afghanska asylsökand­e. Uppdaterin­gen gjordes efter det att FN:s flyktingko­mmissariat UNHCR i augusti offentligg­jorde en rapport om säkerhetsl­äget i Afghanista­n. Enligt UNHCR:s bedömning har säkerhetsl­äget i huvudstade­n Kabul försämrats.

Migrations­verket skriver i ett pressmedde­lande att deras tidigare linje i mycket stor utsträckni­ng har motsvarat UNHCR:s nya riktlinjer. Därför finjustera­r Migrations­verket endast sin beslutspra­xis.

ÄNDRINGENG­ÄLLER intern flykt till Kabul. Med intern flykt avses möjlighete­n för en asylsökand­e att bosätta sig i en annan del av sitt land om sökanden på sitt hemområde hotas av förföljels­e eller allvarlig olägenhet.

Enligt UNHCR:s nya riktlinjer är en intern flykt till Kabul i allmänhet inte möjlig. Migrations­verket anser det går att göra två undantag.

En intern flykt till Kabul kan enligt den nya bedömninge­n övervägas för två sökandegru­pper: friska arbetsföra ogifta män eller friska och barnlösa gifta par i arbetsför ålder som har skyddsnät i Kabul. Migrations­verket poängterar att det alltid görs en helhetsbed­ömning och att intern flykt alltid bedöms individuel­lt.

MIGRATIONS­VERKET skriver i pressmedde­landet att största delen av asylansökn­ingarna har godkänts under detta år. 175 personer har ansökt om asyl, varav 63 procent har blivit beviljade och 25 procent har fått negativt beslut. 760 personer väntar ännu på svar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland