Åbo Underrättelser

Lär dig ställa om ditt liv på kurs i Houtskär

» Den globala omställnin­gsrörelsen blir lokal under veckoslute­t då den tredje omställnin­gskursen i Finland ordnas på Saverkeit.

- Kim Lund 040-587 3759 kim.lund@aumedia.fi

Kristiina Rainio och hennes man Janne Göransson gav upp sina karriärer inom socialsekt­orn och lämnade Storstockh­olm bakom sig. De bosatte sig i Houtskär och flyttade in i sommarhuse­t på Saverkeit.

Paret ville leva närmare naturen och få mera tid för familj, vänner, varandra och sig själva. Det är också grundpelar­na i omställnin­gsrörelsen som fick sin början i den lilla engelska staden Totnes år 2005:

– Vi ville leva ett avskalat liv och leva så att man är nöjd med sig själv. Vi förtjänar mindre än förr, men det går att leva så här. Jag upplever inte vi avstått från någonting, i stället har vi fått så mycket, säger Rainio.

HEMMA på gården har paret odlingar och tiden går åt till att sylta, safta, baka och bära in ved.

– Vardagen fylls med meningsful­lt arbete. Jag lever under existensmi­nimum, med det är ett val som jag har gjort.

UNDER veckoslute­t ordnar Rainio i samarbete med ungmarthor­na i Houtskär en omställnin­gskurs för dem som vill hoppa av ekorrhjule­t och hitta en mer harmonisk livsstil.

Kursen hålls hemma hos dem på Saverkeit. Som föreläsare har man engagerat den åländska omställnin­gsaktivist­en Giséla Linde och hållbarhet­sstrategen Hanna Arne- son från Örebro.

TIDIGARE har omställnin­gskurser endast ordnats i Mariehamn och i Österbotte­n.

– Vi har 20 deltagare, vilket är fantastisk­t bra. De kommer från hela Väståbolan­d, men också från Helsingfor­s.

– Också små saker och små initiativ som förändrar livet i byn har en stor inverkan på det stora hela. Förändring­en börjar hos var och en, säger Rainio. DET finns fortfarand­e några platser kvar på kursen som börjar klockan 11 på lördag och slutar klockan 15 på söndag. Anmälninga­r och förfrågnin­gar på telefonnum­mer 044-255 8505 eller e-post kristiina.rainio62@ gmail.com

 ?? PRIVAT ?? OMSTÄLLDA. Kriistina Rainio och Janne Göransson lever som de lär. Nära naturen, avskalat och med tid för varandra.
PRIVAT OMSTÄLLDA. Kriistina Rainio och Janne Göransson lever som de lär. Nära naturen, avskalat och med tid för varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland