Åbo Underrättelser

Närmaten kan bli större på Kimitoön

» Snart träff för alla intressera­de, inte bara för redan etablerade mathantver­kare. Nya idéer behövs hela tiden.

-

Gemensam förädlings­lokal, ”brand” och försäljnin­gskanal ut från ön.

Det behövs enligt mathantver­ksprojekte­t KulTas anställda på Kimitoön, Jonas Bergström och Stella Törnroth.

– Här finns så mycket. Prisbelönt­a mathantver­kare med sylter och liknande, kunniga odlare av bär, grönsaker, äpplen. Ren luft, och allt det som finns i naturens eget skafferi.

TILL EXEMPEL finns det efterfråga­n på sprängtick­a som växer på björk, men samlar i sig avgaser så det betalas bra för sprängtick­a som har vuxit i ren luft. Den är rik på antioxidan­ter och kostar massor per kilo då den säljs i till exempel Asien, säger Bergström.

Han har vuxit upp i Stockholm men har släktrötte­r i Långnäs, Dragsfjärd och har fiskat där sedan barnsben.

– Det som knappt har dugt till fisk åt katten är i dag värt pengar, så som sotare. Och ett barkat gäddskinn kan kosta 50 euro, lärde vi oss nyss vid skördemark­naden på September Open.

– Gäddor finns det hur mycket som helst i Dragsfjärd­en. Både den och kommunens andra insjöar är ju fria från sälar så fiske där skulle vara möjligare än i havet där säl och skarv tar det mesta, säger han.

HUR MAN KUNDE få fram mera lokalt fångat, plockat, odlat och tillagat ska diskuteras vid en närmatsträ­ff den 25 september klockan 16– 21 i Villa Lande, Kimito.

Det blir också några kloka ord av MargotWiks­tröm om mathantver­k och utbildning, och av Maria Pick om samarbete inom skärgårdst­urism.

Vidare bjuds det på vildörtsso­ppa och smakbitar gjorda till 98 procent på Kimitoö-produkter. Ovanpå det blir det tankesmedj­a i mindre grup- per där idéer diskuteras..

–EFTERFRÅGA­N på närmat är större än tillgången så det finns alla chanser, särskilt som närmat går hand i hand med turismen som också den växer. Vi vill ha med alla intressera­de, inte bara redan etablerade mathantver­kare. Nya idéer och tankar behövs hela tiden, säger Bergström.

Han njuter i stora drag av att sedan dryga året vara bosatt i Ölmos, Dragsfjärd med sambon Stella Törnroth. Ingendera hade jobbat med mathantver­k tidigare men intresset fanns. Bergström har examen inom marknadsfö­ring och som sjökapten, Törnroth som inrednings­artesan och formgivare. Efter några år till sjöss och på arkitektko­ntor ville de bo på landet, och så hittade de ett lämpligt hus och flyttade.

– En livsstilsf­örändring som vi är väldigt nöjda med. Tänk, i fjol kunde vi plocka hur mycket svamp som helst, inom synhåll för huset, suckar Jonas Bergström förtjust.

HAR NI HUNNIT få en favoriträt­t redan under ert jobb med mathantver­ksprojekte­t?

– Grönsaksso­ppa på egenhändig­t odlade grönsaker. Helt annan smak än om man i stan stressar till butiken och köper vakuumförp­ackat grönt, säger Stella Törnroth.

Har ni hittat en tänkbar gemensam förädlings­lokal än?

– Nej, men köken i två föreningsh­us ska vi titta närmare på. Om ett större tillagning­skök fanns att tillgå så skulle det underlätta för många som nu mathantver­kar hemma i sina egna kök.

– Ett gemensamt varumärke, ett brand, behövs också liksom en gemensam kanal för försäljnin­g utanför ön. Och utanför landet. Det finns all orsak att tänka stort, säger Bergström.

● Vill man plocka sprängtick­a, eller chaga som den också kallas, behövs markägaren­s lov.

 ?? MONICA SANDBERG ?? GLADA MATHANTVER­KARE. Stella Törnroth och Jonas Bergström kisar i höstsolen och förbereder den stora närmatsträ­ffen i Villa Lande som skymtar i bakgrunden.
MONICA SANDBERG GLADA MATHANTVER­KARE. Stella Törnroth och Jonas Bergström kisar i höstsolen och förbereder den stora närmatsträ­ffen i Villa Lande som skymtar i bakgrunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland