Åbo Underrättelser

Skulpturer med subtil humor

- Julia Nyman

Gamla rådhusets galleri

Tizzicato

Emma Jääskeläin­en

24.8 – 30.9.2018 UTSTÄLLNIN­GEN. Skulpturer­na i Emma Jääskeläin­ens utställnin­g Tizzicato ger ett klassiskt intryck. Flera av dem är gjorda i marmor eller brons. När en stiger in i galleriet finns en feminin bakdel i marmor placerad på en piedestal rakt framför en, som en detalj plockad från en antik staty. Antikens statyer saknar ofta lemmar som helt enkelt fallit av under tidens gång. Ovanligare är det att baken faller av.

Helhetsint­rycket och teknikerna må vara klassiska, men snabbt upptäcker en att skulpturer­na är allt annat än traditione­lla.

Den feminina bakdelen luras och visar sig vara en snäcka eller en stor lumaconi, då en går runt den. En liten frukt på golvet är ett bröst och ett likadant bröst sitter som en tita på en kvist en bit bort.

PÅ VÄGGEN hänger en stor mun med läppar av brons och tänder av polerade snäckor. Mellan tänderna har två torkade chilin fastnat. En annan ojämn ring av brons blir en riktig trollmun, också den med glest placerade polerade snäckor.

Den feminina kroppen är utgångspun­kten för de flesta verken, men i till exempel ”Nest” är det själva materialet som är utgångspun­kten. Materialet i det här fallet är i huvudsak hår från duschens golvsil. I håret har två snäckor byggt bo.

Utställnin­gens titel anspelar på Pizzicato-tekniken. En teknik där en knäpper snabbt på ett stränginst­rumment för att skapa ett kort, skarpt ljud. På samma sätt hackar skulptören rytmiskt fram former ur sten. Stenskulpt­urerna i utställnin­g- Ibland är det materialet som styr.

en har ofta en noggrant bearbetad men ojämn yta. En kan föreställa sig verktygens slag mot stenytan.

DET ÄR EN SPLITTRAD helhet Jääskeläin­en visar upp. Den gemensamma faktorn och klistret i utställnin­gen är humorn. Humorn kristallis­eras i verktitlar­na: ”Tit”, ”little bitch sittin’”, ”Holding a dirty thought” och ”Big nose”. Det hela blir snabbt mycket underhålla­nde då en liten muminfigur fallit på sin stora näsa uppe på piedestale­n. Den feminina kroppen inspirerar.

 ?? JULIA NYMAN JULIA NYMAN ?? FEMININA FORMER. Ändå inte helt traditione­lla skulpturer på Emma Jääskeläin­ens utställnin­g.
JULIA NYMAN JULIA NYMAN FEMININA FORMER. Ändå inte helt traditione­lla skulpturer på Emma Jääskeläin­ens utställnin­g.
 ??  ??
 ?? JULIA NYMAN ?? ETT BO.
JULIA NYMAN ETT BO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland