Åbo Underrättelser

Undersökan­de porträtt

-

UTSTÄLLNIN­GEN. Tanja Konstenius videoverk ”Beatriseja” undersöker porträttet i sig. Den femton minuter långa filmen visar en flicka i blå klänning som snurrar långsamt flera varv sittande på en stol.

Att göra ett porträtt på en person är ofta en väldigt intim handling där både den avporträtt­erade och konstnären är närvarande samtidigt. Nuförtiden görs kanske sällan målade porträtt efter levande modell, då det är tidskrävan­de och dessutom tungt för modellen. Istället målas porträtt efter fotografie­r.

I BEATRISEJA har konstnären avlägsnat sig själv från processen.

Galleri Grå

Beatriseja

Tanja Konstenius

24.8 – 30.9.2018

Flickan i videon sitter i själva verket ensam i ett rum med kameran som filmar. Eftersom modellen snurrar, blir betraktare­n medveten om modellen som objekt. En blir väldigt medveten om att en tittar på en person som upplever sig vara ensam.

Historiskt sätt har porträtt varit väldigt viktiga. Porträtten visade den avbildades ställning i samhället, men kunde också vara kärleksför­klaringar eller målningar på anonyma modeller. Ett känt porträtt på en okänd modell är ”Flicka med pärlörhäng­e” av Johannes Vermeer. Stämningen i det porträttet påminner om stämningen i Beatriseja, trots att modellen i videoverke­t aldrig ser betraktare­n i ögonen.

 ?? PRESSBILD ?? PORTRÄTT. Tanja Konstensiu­s undersöker porträttet­s väsen.
PRESSBILD PORTRÄTT. Tanja Konstensiu­s undersöker porträttet­s väsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland