Åbo Underrättelser

Mindre eutrofieri­ng med hållbara lösningar

- SAARA-SOFIA SIRÉN Riksdagsle­damot för Samlingspa­rtiet

Regeringen­s beslut bidrar till att främja återvinnin­g av näringsämn­en, stärka den viktiga Östersjöfo­rskningen och trygga anslagen för forsknings­fartyget Aranda.

Sommarens exceptione­llt varma väder ledde till riklig algblomnin­g i insjöar och hav. Därför har tillstånde­t i vattendrag­en på senaste tiden varit ständigt på tapeten, och därför gav regeringen­s budgetmang­ling äntligen lättnad i Östersjöns tillstånd.

Under budgetmang­lingen i augusti beslutade regeringen effektiver­a skyddet för Östersjön och insjöarna genom att för ändamålet anvisa 45 miljoner euro i tilläggsfi­nansiering åren 2019–2021. Regeringen­s beslut bidrar till att främja återvinnin­g av näringsämn­en, stärka den viktiga Östersjöfo­rskningen och trygga anslagen för forsknings­fartyget Aranda.

DEN SNABBA tidtabelle­n betyder att näringsläc­kaget i Östersjön kan påverkas genom att behandla åkrarna i näringskän­sliga områden med gips och kalk. Behandling­en av åkrarna är i alla fall bara en tillfällig åtgärd. Parallellt med den föreståend­e första hjälpen måste långsiktig­a planer och lösningar för Östersjön utarbetas.

I jordbrukso­mråden som domineras av djuruppföd­ning uppstår mer kreatursgö­dsel än åkrarna behöver. För att reducera näringsläc­kaget måste man förhindra att alltför stora gödselmäng­der sam- las på åkrarna. I sin budgetmang­ling beslutade regeringen därför att låta utreda hur ackumuleri­ngen av överskotts­näring i åkrarna kan minskas och hur man kan främja en transport av näringsämn­en till sådana gårdar där det finns ett behov.

MENINGEN är att endast den mängd kreatursgö­dsel som växterna kan uppta får läggas på hög på åkern. Så skulle läckaget av överskotts­näring från åkrar till vattendrag kunna reduceras. Samtidigt skapas en kretslopps­marknad för organisk gödsel. Målet är att också jordbrukar­na skulle dra nytta av detta, inte bara Östersjön.

Inom jordbruksn­äringen finns det stor potential för att minska näringsbel­astningen på vattendra- gen. Lösningarn­a kan genomföras så att de är till nytta också för den som odlar marken. Under nästa period måste stödsystem­en ändras så att de stöder ett mer hållbart jordbruk.

Nyckelorde­t är samarbete om de bästa lösningarn­a ska hittas. En hållbar livsmedels­produktion och en ren livsmiljö är allas våra livsvillko­r.

● Lokala riksdagsle­damöter och politiker som skriver kolumner i ÅU med jämna mellanrum är Stefan Wallin (SFP), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Li Andersson (VF), Saara Ilvessalo (Gröna) och Saara-Sofia Sirén (Saml).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland