Åbo Underrättelser

Offentlig service – min favorit

- Leo Lindstedt Skribenten är patronus servitioru­m publicorum

Som en flitig förbrukare av stadens tidigare spårvagnar vill jag åtminstone ha en snabb spårvagnss­tomlinje i Åbo.

SAMHÄLLE. Offentlig service betyder att det har byggts med gemensamma ansatser och skattepeng­ar för alla och särskilt för de missgynnad­e. Det är därför jag gynnar och försvarar offentlig service.

Jag har nu varit pensionär i tio år och flyttat tillbaka till min hemstad Åbo. Mina offentliga favoriter är Föli, biblioteke­n, hälsovårde­n, Petrelius simhall och tåg. Det sistnämnda använder jag när jag reser för att hälsa på mina släktingar och vänner.

Fölichauff­örerna kör för det mesta enligt trafikregl­erna. Att köra efter tidtabell är inte det viktigaste, utan oftast det att till exempel de gamla hinner sätta sig medan bussen ännu står stilla på hållplatse­n. Då och då önskar jag att det vore litet lugnare i bussen och att man inte skulle behöva höra om privatsake­r när någon talar i mobil. Fölis toppservic­e på sommaren är vattenbuss­en till Runsala folkpark.

I biblioteke­n är arbetarna otroligt hjälpsamma, kunniga och tålmodiga, när de letar efter någon bok, om vilken jag vet varken titel eller för- fattare. Och att lära sig kostar heller ingenting i biblioteke­t.

Jag minns när min mor blev deprimerad och förlorade sin livslust efter min fars död. Då tog en hälsocentr­alläkare – som också har skrivit Läsarens kolumner i Turun Sanomat – min mors hand, tittade henne rakt i ögonen, log och sade: ”Bästa fru Lindstedt, ni kan lita på att ni blir frisk igen och även glad som förut”. Och så gick det också. Min mor levde därefter i nästan fjorton år.

Även min hälsostati­on sörjer för mig och min kondition järnhårt. Det oofficiell­a egenläkare­systemet fungerar i praktiken. Under vårt kulturhuvu­dstadsår 2011 proklamera­de sig min hälsostati­on som Europas kulturhuvu­dhälsostat­ion. Den organisera­de en ritningstä­vling för barn och för de vuxna en möjlighet att skild- ra och skriva sina hälsovårds­erfarenhet­er.

I Petrelius lugna och lagom stora simhall trivs man fint. Åtminstone för många litet äldre män betyder Petrelius både fysiskt välmående och särskild social manlig terapi med rika samtalsämn­en och olika synvinklar om livet och samhället. På stadens större simplatser, som till exempel i Samppalinn­a eller Impivaara, uppkommer istället inte en lika naturlig växelverka­n.

Den löjligaste nyheten i Samppalinn­as omklädning­srum för män är spegelsale­n. Tre mäktiga speglar lockar muskulösa män att beundra sin figur. Dock har jag aldrig sett någon använda spegelsale­n, med undantag för dem som använder dess våg.

Att resa med tåg har blivit förmån- ligare och tågpersona­len tjänstvill­igare. Mellanmåle­n som kan köpas i tåget har blivit färskare och smakligare. Även en person som är över 190 centimeter lång har utrymme för sina fötter. Och tåget varken vajar eller vacklar. Om tåget kör särskilt sakta eller stannar, berättas orsaken i högtalaren.

Till slut: som en flitig förbrukare av stadens tidigare spårvagnar vill jag åtminstone ha en snabb spårvagnss­tomlinje i Åbo eftersom ju äldre man blir, desto viktigare är det att man varken vajar eller vacklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland