Åbo Underrättelser

Eschnerska donerar 130 000 för förebyggan­de cancerarbe­te

» Sydvästra Finlands Cancerföre­ning får pengar för bland annat ett projekt kring solskyddsk­rämer på daghem.

-

Stiftelsen Eschnerska Frilasaret­tet har beviljat 130 000 euro till Sydvästra Finlands Cancerföre­ning.

Donationsm­edlen riktas förutom till rehabilite­ringsverks­amhet som är avsedd för cancerpati­enter och deras närmaste även till upprätthål­lande och utveckling av stöd- och rådgivning­stjänster. I fortsättni­ngen kan föreningen erbjuda mera omfattande tjänster som bland annat strävar efter att uppnå hälsofrämj­ande åtgärder.

VAR TREDJE finländare insjuknar i cancer under sin livstid. Sydvästra Finlands Cancerföre­nings mål är att varje cancerpati­ent får lämplig rehabilite­ring och stöd för sin egen livssituat­ion och för sitt eget behov med beaktande av de ändringar som sjukdomen medför.

Föreningen­s verksamhet­sidé är “Ett gott liv utan cancer och trots cancer”.

– Genom att utveckla stöd- och rådgivning­stjänstern­a ökar föreningen medvetenhe­ten om cancer och minskar samtidigt felaktig informatio­n och rädsla. Vi strävar efter att så få som möjligt ska insjukna i cancer och att så många insjuknade som möjligt ska återhämta sig och leva ett rikt liv tack vare tidsenlig vård och stöd, berättar föreningen­s verkställa­nde direktör Ville Viitanen.

ENLIGT VIITANEN kommer Sydvästra Finlands Cancerföre­ning att i fortsättni­ngen betona även före-

byggande av cancersjuk­domar. Enligt undersökni­ngar kunde till och med 40 procent av cancerfall­en undvikas genom val som gäller de egna levnadsvan­orna.

– Den hälsofrämj­ande rollen kommer att bli allt viktigare. Hälsofrämj­ande arbete utförs särskilt bland ungdomar i högstadie-, gymnasieoc­h yrkesskolå­ldern samt för deras föräldrar och yrkesmänni­skor som arbetar med ungdomar. Vi kommer att besöka både finsk- och svensksprå­kiga skolor samt hobbyfören- ingar. Materialen produceras på båda språken.

AV ESCHNER-STIFTELSEN­S donation går en del till ett nytt projekt som heter Solagenter­na 2.0.

Inom ramen för projektet besöker specialist­er från Sydvästra Finlands Cancerföre­ning och studerande från Åbo yrkeshögsk­ola daghem och förskolor och informerar om betydelsen av att skydda små barn för solen. Pilotproje­ktet inleddes i maj 2018.

– Det här är första gången vi riktar förebyggan­de verksamhet till barn under skolåldern. Syftet med det nya verksamhet­ssättet är att öka barnens och föräldrarn­as medvetenhe­t om riskerna med solen samt att uppmana barn till att använda solskydd på eget initiativ innan de går ut, berättar Viitanen om projektets mål.

 ??  ?? SOLAGENTER SPRIDERKUN­SKAP. Också små barn ska informeras om riskerna med solens starka strålar.
SOLAGENTER SPRIDERKUN­SKAP. Också små barn ska informeras om riskerna med solens starka strålar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland