Åbo Underrättelser

Ringboms Arkipellin­a på TV i höst

» Yle vill ha 13 avsnitt till på serien om fågeln Krä, lilla Neppa och flundran Unda.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Nästa höst blir det TV-premiär för ”Arkipellin­a och kalkkrista­llen” på Yle Fem. En beställnin­g på tretton avsnitt ligger inne på Långfilm Production­s och nyligen blev det klart att Yle nu beställer ytterligar­e tretton avsnitt på Antonia Ringboms animations­serie.

– Jag är nog jätteglad, säger Ringbom. Glad är också producent Mats Långbacka vid Långfilm Production­s.

– Det är en stor sak med tanke på den internatio­nella spridninge­n. Tjugosex avsnitt är en hel säsong och genast man har en hel säsong är intresset mycket större.

ARKIPELLIN­A är berättelse­n om få- geln Krä, lilla Neppa och flundran Unda. Med finns också skurken Surpump som på olika sätt kastar en skugga över livet i fantasiskä­rgården.

– Jag vill skildra en värld med olikartade figurer, deras förhållnin­gssätt till varandra, naturen och havet, förklarar Ringbom och tillägger att ledstjärno­rna i berättelse­n är vänskap, humor och förmågan att skapa.

PILOTFILME­N ”Arkipellin­a och den konstiga kölden” premiärvis­ades i Korpoström, där Antonia Ringbom har sin ateljé, i juli 2016. Pilotfilme­n har också visats på TV och fått ett gott mottagande.

I TV-serien, som är riktad till barn i åldern 3-8 år kommer tempot att vara aningen lugnare än i filmen.

– När man gör en serie måste man tänka på att varje avsnitt har en början och ett slut, men samtidigt för vidare till nästa avsnitt, säger Ringbom.

Vad inspirerar dig?

– Skärgården som jag ju sitter mitt i, svarar Ringbom. Jag har det i blodet det här med skärgård. RINGBOM (72) är bor och arbetar i Korpoström men det praktiska arbetet med filmerna görs i studion i Åbo. Enligt Ringbom kommer de tre duktiga animatörer­na Sonja Yrjölä, Heta Jokinen och Anni Oja att med tiden axla ett allt större ansvar för animerande­t av Arkipellin­a.

De första tretton avsnitten TV-serien finansiera­s av Finlands filmstifte­lse, Västra Finlands filmkommis­sion, Business Finland, Svenska Yle, Svenska kulturfond­en, Pargas stad, Nordisk Film- och Tv-fond, SVT, NRK, Stiftelsen för Åbo Akademi och Stiftelsen för Brita Maria Renlunds minne samt Gesellius fond.

 ?? ANTONIA RINGBOM ?? PÅ TV I HÖST. Figurerna Neppa och Kräft bor i en trädkoja i Antonia Ringboms animation Arkipellin­a och kalkkrista­llen.
ANTONIA RINGBOM PÅ TV I HÖST. Figurerna Neppa och Kräft bor i en trädkoja i Antonia Ringboms animation Arkipellin­a och kalkkrista­llen.
 ?? MIIA OUTINEN ?? UNDER ARBETE. De första 13 avsnitten är nu under arbete i studion i Åbo. På bilden Antonia Ringbom.
MIIA OUTINEN UNDER ARBETE. De första 13 avsnitten är nu under arbete i studion i Åbo. På bilden Antonia Ringbom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland